Zupa grzybowa z serkiem topionym
Zachęcamy do odkrycia wykwintnego smaku zupy grzybowej z serkiem topionym, która doskonale sprawdzi się nie tylko jako rozgrzewające danie na chłodne, jesienne wieczory. Starannie dobrana mieszanka grzybów leśnych w połączeniu z kremowym, łagodnym serkiem topionym to gwarancja wyjątkowego doświadczenia kulinarne. Ten przepis to mieszanka tradycji, nowoczesności i odważnych, zaskakujących smaków. Przygotowany z największą starannością może stanowić doskonałe urozmaicenie codziennego menu, uprzyjemniając posiłki całej rodziny. Wybierz zupę grzybową z serkiem topionym, jeśli cenisz wyszukane, bogate kompozycje smakowe.
admin
Składniki:
- Grzyby świeże mieszane, około 1kg
- 10 średnich ziemniaków
- 2 litry wody lub wywaru mięsnego lub warzywnego
- 100 gram kaszy jaglanej
- 2 serki topione
- 200 gram śmietany 18%
- Uniwersalna przyprawa warzywna, sól, pieprz świeżo mielony
Zupa grzybowa z serkiem topionym – jak zrobić?
- Do wody zimnej lub wywaru wsypuję obrane i umyte kawałki grzybów, dodaje sól i uniwersalną przyprawę warzywną i gotuje do miękkości grzybów.
- Następnie wsypuję woreczek kaszy jaglanej i gotuje około 5 minut.
- Po czym dodaje serki topione i śmietanę.
- Po 10 minutach doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Ziemniaki gotuję pokrojone na pół w osobnym garnku.
- Odcedzam, nakładam na talerz i zalewam gorącą zupą.
Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa z serkiem topionym – dodatkowe informacje
Do zupy można dodać marchew, seler, warzywa jakie kto lubi. Można posypać koperkiem czy natką pietruszki. Zupę można przygotować też z grzybów mrożonych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa grzybowa ze śmietaną
Następny przepis: Zupa grzybowa z podgrzybków