Zupa grzybowa ze śmietaną
Zupa grzybowa ze śmietaną to wykwintne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i uroczysty posiłek. Jej wyjątkowe smaki wynikają z połączenia aromatycznych, sezonowych grzybów z niewielką domieszką śmietany, która dodaje zupie lekkości oraz gładkości. To klasyka polskiej kuchni, która zadowoli podniebienia wszystkich miłośników grzybów. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością przekroczy Twoje oczekiwania. Skomponowanie tych wszystkich składników razem, daje prawdziwą symfonię smaków, które z pewnością będą cieszyć Twoje podniebienie.
admin
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1,5 l bulionu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- marchewka
- pietruszka
- selera
- kilka ziemniaków
- 500 g grzybów leśnych
- sól grzybowa
- pieprz ziołowy
- kminek
- szklanka kwaśnej wiejskiej śmietany
- ziele, liść laurowy
- świeża papryczka chili
- natka pietruszki, szczypiorek
Zupa grzybowa ze śmietaną – jak zrobić?
-
1.
Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele liść laurowy, posiekaną papryczkę chili i gotujemy. -
2.
Na maśle szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy grzyby. Dusimy pod przykryciem. -
3.
Następnie uduszone grzyby dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze około 20 minut. -
4.
Na koniec dolewamy śmietanę i posypujemy zieleniną.
Zupa grzybowa ze śmietaną – dodatkowe informacje
Przepis na sól grzybową:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sol-grzybowa
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa gulasz z indyka
Następny przepis: Zupa grzybowa z serkiem topionym