Zupa grzybowa z podgrzybków

Zupa grzybowa z podgrzybków

Zupa grzybowa z podgrzybków to kwintesencja jesieni. Rozejrzyjcie się za nimi w trakcie jesiennych spacerów, i po powrocie do domu uraczcie się smakiem tej wyśmienitej potrawy. To tradycyjny polski przepis na zupę z prawdziwych grzybów, który przyniesie Wam ciepło w chłodne dni. Ten aromatyczny rosół z podgrzybków to coś więcej niż zwykła zupa, to smak, który kojarzy się z domem i tradycyjną kuchnią. Ta pyszna zupa grzybowa to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Cieszcie się smakiem jesieni w każdej łyżce tej znakomitej zupy.

Składniki:

  • 1,5 litra gorącej wody lub bulionu
  • 0,5 kilograma świeżych podgrzybków
  • pół pora
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 0,5 selera korzeniowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła 82%
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 150 ml śmietany 30% + 1 łyżka mąki pszennej

Zupa grzybowa z podgrzybków – jak zrobić?

  1. Grzyby oczyszczamy z zabrudzeń leśnych, płuczemy na sitku i osuszamy. Kroimy w plasterki lub ćwiartki w zależności od wielkości grzybów.
  2. W garnku zagotuj 1,5 litra wody z 2 łyżeczkami soli. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone ziemniaki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wkładamy obraną i posiekaną cebulę, oraz pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy około 10 minut i przekładamy do garnka.
  3. Na patelni smażymy na maśle startą na tarce marchew, seler, pietruszkę oraz pokrojoną por. Wrzucamy do garnka.
  4. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy koło 30 minut na wolnym ogniu.
  5. Na koniec zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką.

Słowa kluczowe: zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków, zupa z prawdziwych grzybów, zupa grzybowa ze świeżych grzybów przepis, zupa z grzybów, pyszna zupa grzybowa, zupa grzybowa z podgrzybków, zupa z podgrzybków świeżych, grzybowa przepis, zupa z podgrzybków, zupa ze świeżych grzybów

Zupa grzybowa z podgrzybków – dodatkowe informacje

Porcja zupy grzybowej to idealne danie na chłodne dni. Jej wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że warto ją przyrządzać z prawdziwych grzybów, np. świeżych podgrzybków.

Przepis na zupę grzybową z podgrzybków jest prosty i nie wymaga wielu składników. Wystarczy kilogram świeżych grzybów, cebula, marchewka, pietruszka, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz i bulion warzywny.

Aby przygotować zupę, należy dokładnie oczyścić i pokroić grzyby oraz warzywa. Następnie podsmażyć cebulę i czosnek na oliwie, dodać marchewkę i pietruszkę, a po chwili również grzyby. Całość dusić na małym ogniu przez kilka minut. Następnie zalać wszystko bulionem warzywnym i gotować do miękkości warzyw. Na końcu doprawić solą i pieprzem, oraz posypać posiekaną natką pietruszki.

Zupa grzybowa z podgrzybków to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Jej intensywny smak i aromat z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom grzybów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa grzybowa z serkiem topionym
Następny przepis: Zupa grzybowa z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode