Zupa grzybowa z podgrzybków
Składniki:
- 1,5 litra gorącej wody lub bulionu
- 0,5 kilograma świeżych podgrzybków
- pół pora
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 0,5 selera korzeniowego
- 1 cebula
- 2 łyżki masła 82%
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz
- 150 ml śmietany 30% + 1 łyżka mąki pszennej
Zupa grzybowa z podgrzybków – jak zrobić?
- Grzyby oczyszczamy z zabrudzeń leśnych, płuczemy na sitku i osuszamy. Kroimy w plasterki lub ćwiartki w zależności od wielkości grzybów.
- W garnku zagotuj 1,5 litra wody z 2 łyżeczkami soli. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone ziemniaki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wkładamy obraną i posiekaną cebulę, oraz pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy około 10 minut i przekładamy do garnka.
- Na patelni smażymy na maśle startą na tarce marchew, seler, pietruszkę oraz pokrojoną por. Wrzucamy do garnka.
- Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy koło 30 minut na wolnym ogniu.
- Na koniec zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką.
Słowa kluczowe: zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków, zupa z prawdziwych grzybów, zupa grzybowa ze świeżych grzybów przepis, zupa z grzybów, pyszna zupa grzybowa, zupa grzybowa z podgrzybków, zupa z podgrzybków świeżych, grzybowa przepis, zupa z podgrzybków, zupa ze świeżych grzybów
Zupa grzybowa z podgrzybków – dodatkowe informacje
Porcja zupy grzybowej to idealne danie na chłodne dni. Jej wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że warto ją przyrządzać z prawdziwych grzybów, np. świeżych podgrzybków.
Przepis na zupę grzybową z podgrzybków jest prosty i nie wymaga wielu składników. Wystarczy kilogram świeżych grzybów, cebula, marchewka, pietruszka, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz i bulion warzywny.
Aby przygotować zupę, należy dokładnie oczyścić i pokroić grzyby oraz warzywa. Następnie podsmażyć cebulę i czosnek na oliwie, dodać marchewkę i pietruszkę, a po chwili również grzyby. Całość dusić na małym ogniu przez kilka minut. Następnie zalać wszystko bulionem warzywnym i gotować do miękkości warzyw. Na końcu doprawić solą i pieprzem, oraz posypać posiekaną natką pietruszki.
Zupa grzybowa z podgrzybków to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Jej intensywny smak i aromat z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom grzybów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa grzybowa z serkiem topionym
Następny przepis: Zupa grzybowa z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną