Zupa grzybowa z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną
Ciepła, przytulna i nasycona smakami natury – Zupa grzybowa z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną to idealna propozycja na zimowe, rodzinne obiady. Ten tradycyjny polski przepis, nazywany również barszczem wigilijnym z grzybami i kaszą, jest embasadorem świątecznej atmosfery. Szlachetne smaki grzybów i kiszonej kapusty, w połączeniu z sycącą kaszą gryczaną, tworzą prawdziwie polską kompozycję, która rozgrzewa nie tylko ciało, ale także serce. To danie, które łączy w sobie tradycję, domowe smaki oraz odrobinę wigilijnego, magicznego klimatu. Bez wątpienia warto je przygotować, by poczuć prawdziwy smak polskiej kuchni.
admin
Składniki:
- Składniki potrzebne do przygotowania 3 litrów zupy:
- 5 dużych suszonych grzybów prawdziwków
- 1 kostka grzybowa
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki świeżego oleju rzepakowego (kupionego na targu)
- 30 dag kiszonej kapusty
- 1 woreczek kaszy gryczanej z warzywami
- Sól i pieprz do smaku
- Zasmażka:
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżki mąki
Zupa grzybowa z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną – jak zrobić?
- Wykonanie: grzyby opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na całą noc. W tej wodzie ugotować grzyby z dodatkiem kostki grzybowej. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru, osączyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na podgrzanym oleju. Usmażoną cebulę wyjąć, dodać do wywaru grzybowego, zagotować. Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić, wrzucić na tłuszcz po duszonej cebuli, podlać trochę wody i dusić pod przykryciem około 30 minut. Saszetkę kaszy ugotować według przepisu na opakowaniu. Do wywaru dodać pokrojone grzybki, uduszoną kapustę, kaszę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (zupa ma być pikantna) całość gotować jeszcze 5 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, smażymy, mieszając do połączenia się składników, około 4 minut. Zasmażką zagęszczamy zupę. Zupa ma być gęsta. Jeśli jest za gęsta należy dodać przegotowanej wody. Zupę spożywamy gorącą.
Zupa grzybowa z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną – dodatkowe informacje
1. do zupy można dodać różne grzyby.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa grzybowa z podgrzybków
Następny przepis: ZUPA GRZYBOWA z CZOSNKOWYMI GRZANKAMI