Zupa grzybowa z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną

Zupa grzybowa z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną

Ciepła, przytulna i nasycona smakami natury – Zupa grzybowa z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną to idealna propozycja na zimowe, rodzinne obiady. Ten tradycyjny polski przepis, nazywany również barszczem wigilijnym z grzybami i kaszą, jest embasadorem świątecznej atmosfery. Szlachetne smaki grzybów i kiszonej kapusty, w połączeniu z sycącą kaszą gryczaną, tworzą prawdziwie polską kompozycję, która rozgrzewa nie tylko ciało, ale także serce. To danie, które łączy w sobie tradycję, domowe smaki oraz odrobinę wigilijnego, magicznego klimatu. Bez wątpienia warto je przygotować, by poczuć prawdziwy smak polskiej kuchni.

Składniki:

  • Składniki potrzebne do przygotowania 3 litrów zupy:
  • 5 dużych suszonych grzybów prawdziwków
  • 1 kostka grzybowa
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki świeżego oleju rzepakowego (kupionego na targu)
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 1 woreczek kaszy gryczanej z warzywami
  • Sól i pieprz do smaku
  • Zasmażka:
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki mąki

Zupa grzybowa z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną – jak zrobić?

  1. Wykonanie: grzyby opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na całą noc. W tej wodzie ugotować grzyby z dodatkiem kostki grzybowej. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru, osączyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na podgrzanym oleju. Usmażoną cebulę wyjąć, dodać do wywaru grzybowego, zagotować. Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić, wrzucić na tłuszcz po duszonej cebuli, podlać trochę wody i dusić pod przykryciem około 30 minut. Saszetkę kaszy ugotować według przepisu na opakowaniu. Do wywaru dodać pokrojone grzybki, uduszoną kapustę, kaszę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (zupa ma być pikantna) całość gotować jeszcze 5 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, smażymy, mieszając do połączenia się składników, około 4 minut. Zasmażką zagęszczamy zupę. Zupa ma być gęsta. Jeśli jest za gęsta należy dodać przegotowanej wody. Zupę spożywamy gorącą.

Zupa grzybowa z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną – dodatkowe informacje

1. do zupy można dodać różne grzyby.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa grzybowa z podgrzybków
Następny przepis: ZUPA GRZYBOWA z CZOSNKOWYMI GRZANKAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode