Zupa fasolowa na wędzonce

Zupa fasolowa na wędzonce

Fasolówka na wędzonce to wyjątkowo aromatyczne danie, które swoją siłę czerpie zarówno z dobrodziejstw natury, jak i sprawdzonych metod kulinarnej sztuki. Ta zupa fasolowa na wędzonce ma głęboki, złożony smak dzięki połączeniu słodkości dobrze ugotowanej fasoli z wędzonką – niezwykle smacznym dodatkiem, który nadaje daniu charakterystycznego, palonego posmaku. To idealna propozycja na sycący, rozgrzewający obiad, a także świetne danie na większe, rodzinne spotkania. Fasolowa na wędzonce to kwintesencja smaku i aromatu domowej kuchni, której nie da się przejść obojętnie. Z przyjemnością zapraszam do odkrywania tego przepisu.

Składniki:

  • Fasola Jaś 0,5 kg
  • Ziemniaki 2 szt.
  • Suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • Mrożony lubczyk 2 łyżki
  • Korzeń pietruszki 1 szt.
  • Koper mrożony 1 łyżeczka
  • Domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • Wędzone podgardle 5 plastrów
  • Wędzony chudy boczek 5 plastrów
  • Wędzone ćwiartki z kurczaka 2 szt.
  • Cebula 1 mała
  • Liść laurowy 5 szt.
  • Ziele angielskie 8 ziaren
  • Pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • Papryka mielona słodka 1 łyżeczka

Zupa fasolowa na wędzonce – jak zrobić?

  1. Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy około 4-5 godzin. Po czasie moczenia, fasolę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z 2 litrami wody. Gotujemy 1 godzinę, jeżeli fasola jest na 80 % miękka, dokładamy ziemniaki, 2 łyżki suszonej włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową, marchew, korzeń pietruszki.
  2. W między czasie smażymy skwarki z boczku i podgardla z cebulą.
  3. Usmażone skwarki z cebulą, bez wytopionego tłuszczu, przekładamy łyżką cedzakową do gotującej się zupy. Dodajemy pozostałe przyprawy, lubczyk i koper.
  4. Do gotującej się zupy wkładamy 2 wędzone ćwiartki z kurczaka i gotujemy 15 minut. Po 15 minutach wyjmujemy, studzimy i obieramy z mięsa.
  5. Mięso z ćwiartek kurczaka kroimy w kawałki i dodajemy do gotującej się zupy, dodajemy również łyżkę majeranku. Gdy wszystkie składniki zupy są miękkie to próbujemy smak zupy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie.
  6. Zupę nalewamy do talerzy i konsumujemy.

Smacznego!!!

xxxx – dodatkowe informacje

Do ugotowania zupy fasolowej na wędzonce nie używamy soli, gdyż zawarta sól w wędzonce i paście rosołowej jest wystarczająca. Zupa fasolowa na wędzonce nie potrzebuje dodatkowego solenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa fasolowa (piękny jaś)
Następny przepis: Zupa dyniowa z warzywami (zupa krem)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode