Zupa dyniowa z warzywami (zupa krem)

Zupa dyniowa z warzywami (zupa krem)

Podczas chłodniejszych, jesienno-zimowych miesięcy, ciepła, aromatyczna zupa potrafi przywrócić ciepło i dobrą energię. Nasz przepis na krem z dyni z dodatkiem innych warzyw to idealna propozycja na tę porę roku. Smak dyni, doskonale komponuje się z lekko słodkawą marchewką i delikatnym, korzennym korzeniem pietruszki, dając potrawie wyrazistość i złożoność. Przygotowana z największą starannością, ta zupa dyniowa krem będzie nie tylko uciechą dla podniebienia, ale również ozdobą stołu. Poznaj nasz sposób na ten kulinarny hit.

Składniki:

  • 70 dkg dyni obranej
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 2 pietruszki albo 1 duża
  • ok. 10 dkg selera (korzeń)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ziemniak duży albo 2 mniejsze
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dkg masła
  • 500 ml bulionu
  • śmietana 30% ok. 100 ml
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Zupa dyniowa z warzywami (zupa krem) – jak zrobić?

  1. Dynię, ziemniaka, marchew, cebulę, pietruszkę i selera obrałam i pokroiłam w kostkę. Paprykę również obrałam ze skórki i dodałam do pozostałych warzyw.
  2. Zalałam bulionem i uzupełniłam wodą ok 1 cm ponad warzywa. Gotowałam do miękkości. W trakcie gotowania dodałam posiekany czosnek, posoliłam odrobinę oraz dodałam masło. Zblendowałam kiedy warzywa były ugotowane. Dolałam śmietanę i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Nalewałam do talerzy i oprószyłam natką pietruszki.

Porady – dodatkowe informacje

Miałam bulion drobiowy, może być również z innego rodzaju mięsa bądź warzywny, będzie smaczna zupa również na samym maśle. Świetnie komponują smakowo z tą zupą białe warzywa (pietruszka, seler). Nie ma potrzeby obierać papryki ze skórki. Wyszło mi z tej porcji 3,5 l zupy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa fasolowa na wędzonce
Następny przepis: Zupa cytrynowa z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode