Zupa fasolowa na wędzonce
Fasolówka na wędzonce to wyjątkowo aromatyczne danie, które swoją siłę czerpie zarówno z dobrodziejstw natury, jak i sprawdzonych metod kulinarnej sztuki. Ta zupa fasolowa na wędzonce ma głęboki, złożony smak dzięki połączeniu słodkości dobrze ugotowanej fasoli z wędzonką – niezwykle smacznym dodatkiem, który nadaje daniu charakterystycznego, palonego posmaku. To idealna propozycja na sycący, rozgrzewający obiad, a także świetne danie na większe, rodzinne spotkania. Fasolowa na wędzonce to kwintesencja smaku i aromatu domowej kuchni, której nie da się przejść obojętnie. Z przyjemnością zapraszam do odkrywania tego przepisu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Fasola Jaś 0,5 kg
- Ziemniaki 2 szt.
- Suszona włoszczyzna 2 łyżki
- Mrożony lubczyk 2 łyżki
- Korzeń pietruszki 1 szt.
- Koper mrożony 1 łyżeczka
- Domowa pasta rosołowa 1 łyżka
- Wędzone podgardle 5 plastrów
- Wędzony chudy boczek 5 plastrów
- Wędzone ćwiartki z kurczaka 2 szt.
- Cebula 1 mała
- Liść laurowy 5 szt.
- Ziele angielskie 8 ziaren
- Pieprz ziołowy 1 łyżeczka
- Papryka mielona słodka 1 łyżeczka
Zupa fasolowa na wędzonce – jak zrobić?
- Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy około 4-5 godzin. Po czasie moczenia, fasolę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z 2 litrami wody. Gotujemy 1 godzinę, jeżeli fasola jest na 80 % miękka, dokładamy ziemniaki, 2 łyżki suszonej włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową, marchew, korzeń pietruszki.
- W między czasie smażymy skwarki z boczku i podgardla z cebulą.
- Usmażone skwarki z cebulą, bez wytopionego tłuszczu, przekładamy łyżką cedzakową do gotującej się zupy. Dodajemy pozostałe przyprawy, lubczyk i koper.
- Do gotującej się zupy wkładamy 2 wędzone ćwiartki z kurczaka i gotujemy 15 minut. Po 15 minutach wyjmujemy, studzimy i obieramy z mięsa.
- Mięso z ćwiartek kurczaka kroimy w kawałki i dodajemy do gotującej się zupy, dodajemy również łyżkę majeranku. Gdy wszystkie składniki zupy są miękkie to próbujemy smak zupy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie.
- Zupę nalewamy do talerzy i konsumujemy.
Smacznego!!!
xxxx – dodatkowe informacje
Do ugotowania zupy fasolowej na wędzonce nie używamy soli, gdyż zawarta sól w wędzonce i paście rosołowej jest wystarczająca. Zupa fasolowa na wędzonce nie potrzebuje dodatkowego solenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa fasolowa (piękny jaś)
Następny przepis: Zupa dyniowa z warzywami (zupa krem)