Zupa dyniowa z warzywami (zupa krem)
Podczas chłodniejszych, jesienno-zimowych miesięcy, ciepła, aromatyczna zupa potrafi przywrócić ciepło i dobrą energię. Nasz przepis na krem z dyni z dodatkiem innych warzyw to idealna propozycja na tę porę roku. Smak dyni, doskonale komponuje się z lekko słodkawą marchewką i delikatnym, korzennym korzeniem pietruszki, dając potrawie wyrazistość i złożoność. Przygotowana z największą starannością, ta zupa dyniowa krem będzie nie tylko uciechą dla podniebienia, ale również ozdobą stołu. Poznaj nasz sposób na ten kulinarny hit.
admin
Składniki:
- 70 dkg dyni obranej
- 2 marchewki średniej wielkości
- 2 pietruszki albo 1 duża
- ok. 10 dkg selera (korzeń)
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 ziemniak duży albo 2 mniejsze
- 3 ząbki czosnku
- 5 dkg masła
- 500 ml bulionu
- śmietana 30% ok. 100 ml
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Zupa dyniowa z warzywami (zupa krem) – jak zrobić?
- Dynię, ziemniaka, marchew, cebulę, pietruszkę i selera obrałam i pokroiłam w kostkę. Paprykę również obrałam ze skórki i dodałam do pozostałych warzyw.
- Zalałam bulionem i uzupełniłam wodą ok 1 cm ponad warzywa. Gotowałam do miękkości. W trakcie gotowania dodałam posiekany czosnek, posoliłam odrobinę oraz dodałam masło. Zblendowałam kiedy warzywa były ugotowane. Dolałam śmietanę i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Nalewałam do talerzy i oprószyłam natką pietruszki.
Porady – dodatkowe informacje
Miałam bulion drobiowy, może być również z innego rodzaju mięsa bądź warzywny, będzie smaczna zupa również na samym maśle. Świetnie komponują smakowo z tą zupą białe warzywa (pietruszka, seler). Nie ma potrzeby obierać papryki ze skórki. Wyszło mi z tej porcji 3,5 l zupy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa fasolowa na wędzonce
Następny przepis: Zupa cytrynowa z kurczaka