Zupa Chinska rybna

Zupa Chinska rybna

Chcesz urozmaicić swoje menu i przenieść smaki Azji prosto do swojej kuchni? Nasza chińska zupa rybna może być idealnym rozwiązaniem! Ten bogaty, aromatyczny i pożywny przepis, będący kwintesencją wschodniej kuchni, to doskonała propozycja zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancki posiłek dla gości. Kompozycja wyselekcjonowanych przypraw i świeżych składników tchnie autentycznym charakterem Dalekiego Wschodu. Chińska zupa rybna to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale również prawdziwe źródło białka. To danie, które rozgrzewa i syci, a jednocześnie jest świetnym sposobem na odkrycie egzotycznych smaków chińskiej kuchni.

Składniki:

  • Bulion warzywny – 1 kostka
  • Ryba – filet z mintaja lub inna ryba – 2 sztuki
  • Warzywa po chińsku (Biedronka)
  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • Sos sojowy
  • Przyprawy orientalne (przypr. do dań z woka, przyprawy do dań po chińsku)
  • Olej
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki

Zupa chińska rybna – jak zrobić?

  1. Rybę kroimy w paski i gotujemy przez 2 minuty.
  2. W woku na łyżce oleju smażymy warzywa. Dodajemy trochę przypraw, aby warzywa nabrały orientalnego smaku.
  3. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy rybę z wywarem, koncentrat pomidorowy, oraz robimy zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody.
  4. Doprawiamy do smaku. Można podawać ostro lub łagodnie. Z makaronem sojowym lub ryżem. Ja podaję ją bez niczego.

Zupa Chińska rybna – dodatkowe informacje

Pamiętajmy, że mąka ziemniaczana bardzo zagęszcza, dlatego dodajemy jej tylko niewielką ilość do zupy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa chińska po polsku
Następny przepis: Zupa cebulowa na rosole

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode