Zupa Chinska rybna
Chcesz urozmaicić swoje menu i przenieść smaki Azji prosto do swojej kuchni? Nasza chińska zupa rybna może być idealnym rozwiązaniem! Ten bogaty, aromatyczny i pożywny przepis, będący kwintesencją wschodniej kuchni, to doskonała propozycja zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancki posiłek dla gości. Kompozycja wyselekcjonowanych przypraw i świeżych składników tchnie autentycznym charakterem Dalekiego Wschodu. Chińska zupa rybna to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale również prawdziwe źródło białka. To danie, które rozgrzewa i syci, a jednocześnie jest świetnym sposobem na odkrycie egzotycznych smaków chińskiej kuchni.
admin
Składniki:
- Bulion warzywny – 1 kostka
- Ryba – filet z mintaja lub inna ryba – 2 sztuki
- Warzywa po chińsku (Biedronka)
- Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- Sos sojowy
- Przyprawy orientalne (przypr. do dań z woka, przyprawy do dań po chińsku)
- Olej
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
Zupa chińska rybna – jak zrobić?
- Rybę kroimy w paski i gotujemy przez 2 minuty.
- W woku na łyżce oleju smażymy warzywa. Dodajemy trochę przypraw, aby warzywa nabrały orientalnego smaku.
- Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy rybę z wywarem, koncentrat pomidorowy, oraz robimy zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody.
- Doprawiamy do smaku. Można podawać ostro lub łagodnie. Z makaronem sojowym lub ryżem. Ja podaję ją bez niczego.
Zupa Chińska rybna – dodatkowe informacje
Pamiętajmy, że mąka ziemniaczana bardzo zagęszcza, dlatego dodajemy jej tylko niewielką ilość do zupy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa chińska po polsku
Następny przepis: Zupa cebulowa na rosole