Zupa cebulowa bez zapiekania

Zupa cebulowa bez zapiekania

Zupa cebulowa jest jednym z ulubionych comfort food na całym świecie. Tradycyjnie serwowana zapiekana z pysznym krucho-topiącym się serem oraz skropiona białym winem. Przedstawiamy jednak nieco inny, choć równie smaczny przepis – zupę cebulową bez wina i zapiekania. Dążymy do prostoty i składników dostępnych dla każdego w domu. Wyrazy „bez wina” i „bez zapiekania” wcale nie oznaczają braku smaku, wręcz przeciwnie! Ta wersja zupy cebulowej jest pełna wyraźnych aromatów, które będą rozgrzewać i zadowalać podniebienia. To doskonały pomysł na prosty, ale pyszny obiad czy kolację dla całej rodziny.

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 1 litr bulionu mięsnego (może być rosół)
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki tymianku
  • czerstwa bułka, może też być inne pieczywo
  • ser żółty starty do posypania
  • sól, zmielony czarny pieprz

Zupa cebulowa bez zapiekania – jak zrobić?

  1. Cebulę obrać pokroić w piórka.
  2. W dużym garnku rozpuscić masło i wrzucić całą cebulę, smażyć ją przez około 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając, w razie gdy cebula wchłonie całe masło dodać jeszczę trochę, pilnować aby cebula się nie przypaliła. Pod koniec smażenia dodać tymianek.
  3. Do usmażonej cebuli wlać wywar mięsny, posolić i popieprzyć do smaku, gotować około 20 minut.
  4. Gdy zupa się gotuje pokroić pieczywo w kostkę, rozłożyć na blaszce i podpiec w piekarniku na złoty kolor.
  5. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem na gładką konsystencję. Gorącą wlewać do talerzy, na nią wsypać grzanki, posypać serem. Gotowe, smacznego.

Słowa kluczowe: zupa cebulowa przepis bez wina, zupa cebulowa bez wina

Zupa cebulowa bez zapiekania – dodatkowe informacje

Ja robię tą zupę na wywarze z drobiu, można użyć również kostki rosołowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa cebulowa na piwie pod francuskim ciastkiem
Następny przepis: Zupa buraczkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode