Zupa cebulowa bez zapiekania
Zupa cebulowa jest jednym z ulubionych comfort food na całym świecie. Tradycyjnie serwowana zapiekana z pysznym krucho-topiącym się serem oraz skropiona białym winem. Przedstawiamy jednak nieco inny, choć równie smaczny przepis – zupę cebulową bez wina i zapiekania. Dążymy do prostoty i składników dostępnych dla każdego w domu. Wyrazy „bez wina” i „bez zapiekania” wcale nie oznaczają braku smaku, wręcz przeciwnie! Ta wersja zupy cebulowej jest pełna wyraźnych aromatów, które będą rozgrzewać i zadowalać podniebienia. To doskonały pomysł na prosty, ale pyszny obiad czy kolację dla całej rodziny.
admin
Składniki:
- 1 kg cebuli
- 1 litr bulionu mięsnego (może być rosół)
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki tymianku
- czerstwa bułka, może też być inne pieczywo
- ser żółty starty do posypania
- sól, zmielony czarny pieprz
Zupa cebulowa bez zapiekania – jak zrobić?
- Cebulę obrać pokroić w piórka.
- W dużym garnku rozpuscić masło i wrzucić całą cebulę, smażyć ją przez około 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając, w razie gdy cebula wchłonie całe masło dodać jeszczę trochę, pilnować aby cebula się nie przypaliła. Pod koniec smażenia dodać tymianek.
- Do usmażonej cebuli wlać wywar mięsny, posolić i popieprzyć do smaku, gotować około 20 minut.
- Gdy zupa się gotuje pokroić pieczywo w kostkę, rozłożyć na blaszce i podpiec w piekarniku na złoty kolor.
- Ugotowaną zupę zmiksować blenderem na gładką konsystencję. Gorącą wlewać do talerzy, na nią wsypać grzanki, posypać serem. Gotowe, smacznego.
Słowa kluczowe: zupa cebulowa przepis bez wina, zupa cebulowa bez wina
Zupa cebulowa bez zapiekania – dodatkowe informacje
Ja robię tą zupę na wywarze z drobiu, można użyć również kostki rosołowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa cebulowa na piwie pod francuskim ciastkiem
Następny przepis: Zupa buraczkowa