Zupa buraczkowa babci Stasi
Zupa buraczkowa Babci Stasi to znakomity sposób na zdrowy, pełen witamin posiłek na jesienne i zimowe dni. Wyjątkowa receptura zawiera składniki prosto z naszych polskich ogródków – buraki, wyselekcjonowane przyprawy w postaci ziół i warzyw, a także soczewicę dla większych wartości odżywczych. Dodatek buraków ze słoika daje zupie intensywny, szlachetny smak. Jednym z sekretów tej zupy buraczkowej, jest sposób w jaki przygotowywana jest z buraków ze słoika, na bazie przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Ta tradycyjna polska potrawa jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa i pożywna.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 30 dekagramów żeberek wieprzowych
- 2 duże marchewki
- 1/4 selera (średniej wielkości)
- 1 mały por
- 1 duża pietruszka
- 1 słoiczek buraków marynowanych (wiórki)
- 4 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w drobną kostkę
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 kubka małej kwaśnej śmietany 18%
- 1 czubata łyżka mąki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3-4 listki laurowe
- sól, pieprz, maggi, kucharek do smaku, co komu pasuje
Zupa buraczkowa babci Stasi – jak zrobić?
- Z mięsa, warzyw, listków laurowych i ziela angielskiego ugotować wywar.
- Dodać ziemniaki, gotować ok. 10 min.
- Dodać buraczki, czosnek i przyprawy.
- Gotować na małym ogniu przez kolejne 10 min.
- W miseczce rozrobić śmietanę z mąką i odrobiną nabranej z garnka zupy.
- Dodać do zupy, zagotować.
xxxx – dodatkowe informacje
Zupa buraczkowa babci Stasi
Słowa kluczowe: zupa z buraczków ze słoika, zupa buraczkowa z buraków ze słoika, zupa buraczkowa przepis babci
Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa cebulowa na piwie pod francuskim ciastkiem
Następny przepis: Zupa buraczkowa