Zupa buraczkowa babci Stasi

Zupa buraczkowa babci Stasi

Zupa buraczkowa Babci Stasi to znakomity sposób na zdrowy, pełen witamin posiłek na jesienne i zimowe dni. Wyjątkowa receptura zawiera składniki prosto z naszych polskich ogródków – buraki, wyselekcjonowane przyprawy w postaci ziół i warzyw, a także soczewicę dla większych wartości odżywczych. Dodatek buraków ze słoika daje zupie intensywny, szlachetny smak. Jednym z sekretów tej zupy buraczkowej, jest sposób w jaki przygotowywana jest z buraków ze słoika, na bazie przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Ta tradycyjna polska potrawa jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa i pożywna.

Składniki:

  • 30 dekagramów żeberek wieprzowych
  • 2 duże marchewki
  • 1/4 selera (średniej wielkości)
  • 1 mały por
  • 1 duża pietruszka
  • 1 słoiczek buraków marynowanych (wiórki)
  • 4 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w drobną kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 kubka małej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka mąki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • sól, pieprz, maggi, kucharek do smaku, co komu pasuje

Zupa buraczkowa babci Stasi – jak zrobić?

  1. Z mięsa, warzyw, listków laurowych i ziela angielskiego ugotować wywar.
  2. Dodać ziemniaki, gotować ok. 10 min.
  3. Dodać buraczki, czosnek i przyprawy.
  4. Gotować na małym ogniu przez kolejne 10 min.
  5. W miseczce rozrobić śmietanę z mąką i odrobiną nabranej z garnka zupy.
  6. Dodać do zupy, zagotować.

xxxx – dodatkowe informacje

Zupa buraczkowa babci Stasi

Słowa kluczowe: zupa z buraczków ze słoika, zupa buraczkowa z buraków ze słoika, zupa buraczkowa przepis babci

Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa cebulowa na piwie pod francuskim ciastkiem
Następny przepis: Zupa buraczkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode