Zupa borowikowa (ze świeżych borowików)

Zupa borowikowa (ze świeżych borowików)

Jeśli jesteś miłośnikiem leśnych smaków, koniecznie musisz wypróbować zupę borowikową ze świeżych grzybów. Ten zaszczytny tytuł prawdziwków zasłania wiele gatunków grzybów, ale jedynie borowiki mają w sobie coś niepowtarzalnego – bogatą gamę smaków i aromatów, które tworzą wyjątkową mieszankę. Zupa borowikowa jest kremowa, ma niezwykle intensywny niepowtarzalny smak i aromat. Dodatek świeżych borowików sprawia, że ta zupa grzybowa jest wyśmienita i satysfakcjonująca – to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Oto przepis, który pozwoli Ci na ugotowanie idealnej zupy z prawdziwków.

Składniki:

  • 0,5 – 0,7 kg świeżych grzybów (prawdziwków)
  • 1,5 litra rosołu (u mnie wołowy, gotowany na goleni wołowej)
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 0,5 średniego selera
  • 1 duża cebula
  • śmietana 18% (ok 1 szklanki)
  • kilka listków laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
  • zielenina do dekoracji

Zupa borowikowa (ze świeżych borowików) – jak zrobić?

  1. Przebrać grzyby, opłukać z zanieczyszczeń leśnych i pokroić na dowolnej wielkości kawałeczki. Zalać wodą (tak aby skryła grzyby) i ugotować z zielem angielskim i liściem laurowym z dodatkiem soli. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i usmażyć na złoto na odrobinie oleju. Usmażoną cebulę dodać do wywaru z grzybami.
  2. Do czystego rosołu (może być z wcześniejszego dnia) wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wywar grzybowy wraz z grzybami, solidnie doprawić pieprzem, pieprzem ziołowym i solą. Na koniec zupę zabielić śmietaną i dodać siekaną natkę pietruszki. Podawać z makaronem. Przed podaniem przybrać zieleniną.

Słowa kluczowe: zupa grzybowa ze świeżych prawdziwków, zupa prawdziwkowa, zupa borowikowa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa z borowików, zupa z prawdziwków świeżych, zupa z borowików świeżych, zupa borowikowa przepis, borowikowa, przepis na zupę grzybową, zupa z prawdziwków, zupa z borowików, zupa borowikowa

Zupa borowikowa (ze świeżych borowików) – dodatkowe informacje

1/ Dla zwiększenia aromatu można dodać 2-3 łyżki zupy grzybowej w proszku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: zupa brokułowa
Następny przepis: Zupa borowikowa na maśle z makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode