Zupa borowikowa na maśle z makaronem

Zupa borowikowa na maśle z makaronem

Nie ma nic bardziej kojącego niż miseczka smacznej zupy, zwłaszcza gdy za oknem zimno. Zupa borowikowa na maśle z makaronem to ciepłe, kremowe danie, które doskonale sprawdzi się w chłodne dni. Borowiki dodają do niej głębi smaku, makaron czyni ją sycącą, a masło nadaje aksamitnej konsystencji. Jest to wykwintne danie, idealne na rodzinne obiady czy eleganckie kolacje, a jej aromat i bogactwo smaku zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przygotowanie tej pysznej zupy grzybowej na maśle może wydawać się skomplikowane, ale z odpowiednimi składnikami i trochę cierpliwości, każdemu się uda.

Składniki:

  • 500 gramów borowików
  • 2 młode marchewki
  • 3 łyżki prawdziwego masła
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • duży kubek śmietany 18%
  • makaron kolanka
  • pieprz i sól

Zupa grzybowa na maśle z makaronem – jak zrobić?

  1. Do garnka wrzucić masło i delikatnie na małym ogniu rozpuścić, dodać pokrojone w plastry borowiki oraz pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Całość posmażyć ok 20 minut.
  2. Po tym czasie wlać bulion warzywny i gotować 10 minut. Gdy grzyby są miękkie do zupy wsypać makaron i pogotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z odrobiną zupy i wlać do gotującego wywaru, zagotować i wyłączyć. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Zupa borowikowa na maśle z makaronem – dodatkowe informacje

Zupę można również ugotować z ziemniakami lub zabielić zamiast śmietany serkiem topionym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa borowikowa (ze świeżych borowików)
Następny przepis: Zupa ALA FLAKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode