Zupa borowikowa (ze świeżych borowików)
Jeśli jesteś miłośnikiem leśnych smaków, koniecznie musisz wypróbować zupę borowikową ze świeżych grzybów. Ten zaszczytny tytuł prawdziwków zasłania wiele gatunków grzybów, ale jedynie borowiki mają w sobie coś niepowtarzalnego – bogatą gamę smaków i aromatów, które tworzą wyjątkową mieszankę. Zupa borowikowa jest kremowa, ma niezwykle intensywny niepowtarzalny smak i aromat. Dodatek świeżych borowików sprawia, że ta zupa grzybowa jest wyśmienita i satysfakcjonująca – to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Oto przepis, który pozwoli Ci na ugotowanie idealnej zupy z prawdziwków.
admin
Składniki:
- 0,5 – 0,7 kg świeżych grzybów (prawdziwków)
- 1,5 litra rosołu (u mnie wołowy, gotowany na goleni wołowej)
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 0,5 średniego selera
- 1 duża cebula
- śmietana 18% (ok 1 szklanki)
- kilka listków laurowych
- kilka kulek ziela angielskiego
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- pieprz ziołowy
- 2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
- zielenina do dekoracji
Zupa borowikowa (ze świeżych borowików) – jak zrobić?
- Przebrać grzyby, opłukać z zanieczyszczeń leśnych i pokroić na dowolnej wielkości kawałeczki. Zalać wodą (tak aby skryła grzyby) i ugotować z zielem angielskim i liściem laurowym z dodatkiem soli. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i usmażyć na złoto na odrobinie oleju. Usmażoną cebulę dodać do wywaru z grzybami.
- Do czystego rosołu (może być z wcześniejszego dnia) wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wywar grzybowy wraz z grzybami, solidnie doprawić pieprzem, pieprzem ziołowym i solą. Na koniec zupę zabielić śmietaną i dodać siekaną natkę pietruszki. Podawać z makaronem. Przed podaniem przybrać zieleniną.
Słowa kluczowe: zupa grzybowa ze świeżych prawdziwków, zupa prawdziwkowa, zupa borowikowa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa z borowików, zupa z prawdziwków świeżych, zupa z borowików świeżych, zupa borowikowa przepis, borowikowa, przepis na zupę grzybową, zupa z prawdziwków, zupa z borowików, zupa borowikowa
Zupa borowikowa (ze świeżych borowików) – dodatkowe informacje
1/ Dla zwiększenia aromatu można dodać 2-3 łyżki zupy grzybowej w proszku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: zupa brokułowa
Następny przepis: Zupa borowikowa na maśle z makaronem