Zupa ALA FLAKI
Zupa Ala Flaki to danie, które sprawi, że zwyczajna zupa stanie się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Oryginalna i pełna smaku zupa przygotowywana jest z starannością i najwyższą dbałością o detale. Każdy składnik współgra ze sobą, tworząc wyjątkowo aromatyczny i sycący obiad. Pomimo swojej nazwy, zupa ta nie zawiera flaków, a jej nazwa nawiązuje do charakterystycznego dla tradycyjnych flaków połączenia smaków. Unikalny przepis na zupę Ala Flaki sprawi, że zaskoczysz bliskich nietuzinkowym daniem, jednocześnie przypominając domowe smaki. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie oryginalność i smak domowej kuchni.
admin
Składniki:
- Składniki na 4 litry: 60 dekagramów świeżych skór wieprzowych (pozyskane na przykład ze świeżego boczku)
- 1 marchewka
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka papryki ostrej suszonej lub 1 świeża papryczka chili
- 1 i pół cebuli
- 200 ml śmietany
- 1 łyżka mąki do zawiesiny
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Zupa ala flaki – jak zrobić?
-
1. W 2 litrach wody lekko osolonej gotujemy świeże skóry wieprzowe przez około 1 1/2 godziny. Wyjmujemy do ostudzenia, a następnie kroimy w paski o szerokości 5 milimetrów.
- Do garnka wkładamy pokrojone paski skóry, wcześniej pokrojoną w paski cebulę, oraz pozostałe składniki. Całość zalewamy dodatkowo 2-ma litrami wody i zagotowujemy. Po zagotowaniu zageszczamy zupę zawiesiną z maki i śmietany.
Zupa ALA FLAKI – dodatkowe informacje
Zawiesinę można przygotować bez użycia śmietany.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa borowikowa na maśle z makaronem
Następny przepis: Zupa z papryką konserwową