Zrazy cielęce z kremową kaszą pęczak i grzybami duszone w białym winie

Zrazy cielęce z kremową kaszą pęczak i grzybami duszone w białym winie

Cieszący się dużą popularnością w kuchniach na całym świecie, zrazy cielęce są doskonałym wyborem dla miłośników delikatnego, a zarazem wyrazistego smaku. Ten przepis na zrazy cielęce z kremową kaszą pęczak i grzybami duszonymi w białym winie to gratka dla smakoszy. Delikatność mięsa idealnie komponuje się z kremową kaszą, a wyraziste aromaty grzybów duszonych w białym winie dodają potrawie charakteru. To wykwintne danie zachwyci zarówno podczas codziennego obiadu, jak i na specjalne okazje. Zadziwi gości swoją elegancją i smakiem, a wykonanie go jest prostsze, niż mogłoby się wydawać.

Składniki:

  • 8 kawałków cielęciny
  • 8 listków szałwii
  • 8 wykałaczek do spięcia mięsa
  • sól i pieprz
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • olej rzepakowy
  • musztarda
  • 200 gram kaszy pęczak
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka orzeszków piniowych (opcjonalnie)
  • łyżka masła
  • cebula i ząbek czosnku
  • 200 gram pieczarek lub innych grzybów
  • natka

Zrazy cielęce z kremową kaszą pęczak i grzybami duszone w białym winie – jak zrobić?

  1. Rozbij mięsa z dwóch stron. Oprósz solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę posmaruj musztardą i połóż listek szałwii. Zwiń i zepnij wykałaczką.
  2. Obsmaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Kiedy zrazy się zrumienią, wlej szklankę białego wina, odparuj i duś 30 minut.
    W tym samym czasie posiekaj cebulę, i zacznij szklić wraz z posiekanym czosnkiem. Dodaj wypłukaną kaszę. Wlej 2 i 1/2 szklanki wody i gotuj 20 minut.
    Orzechy posiekaj i zrumień na suchej patelni wraz pestkami słonecznika. Odstaw.
    Umyj pieczarki. I na dobrze rozgrzanej patelni obsmaż na złoto z ząbkiem czosnku.
    Kiedy kasza się ugotuje, wsyp orzechy i pestki słonecznika. Dodaj łyżkę masła i wymieszaj.
    Danie wyłóż na talerze posypując natką i polewając sosem spod duszonych zrazów.

Zrazy cielęce z kremową kaszą pęczak i grzybami duszone w białym winie – dodatkowe informacje

Danie skropić można sokiem z cytryny i posypać starą jej skórką


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zrazy drobiowe
Następny przepis: Zraziki drobiowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode