Zrazy cielęce z kremową kaszą pęczak i grzybami duszone w białym winie
Cieszący się dużą popularnością w kuchniach na całym świecie, zrazy cielęce są doskonałym wyborem dla miłośników delikatnego, a zarazem wyrazistego smaku. Ten przepis na zrazy cielęce z kremową kaszą pęczak i grzybami duszonymi w białym winie to gratka dla smakoszy. Delikatność mięsa idealnie komponuje się z kremową kaszą, a wyraziste aromaty grzybów duszonych w białym winie dodają potrawie charakteru. To wykwintne danie zachwyci zarówno podczas codziennego obiadu, jak i na specjalne okazje. Zadziwi gości swoją elegancją i smakiem, a wykonanie go jest prostsze, niż mogłoby się wydawać.
admin
Składniki:
- 8 kawałków cielęciny
- 8 listków szałwii
- 8 wykałaczek do spięcia mięsa
- sól i pieprz
- szklanka białego wytrawnego wina
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- olej rzepakowy
- musztarda
- 200 gram kaszy pęczak
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka orzeszków piniowych (opcjonalnie)
- łyżka masła
- cebula i ząbek czosnku
- 200 gram pieczarek lub innych grzybów
- natka
Zrazy cielęce z kremową kaszą pęczak i grzybami duszone w białym winie – jak zrobić?
- Rozbij mięsa z dwóch stron. Oprósz solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę posmaruj musztardą i połóż listek szałwii. Zwiń i zepnij wykałaczką.
- Obsmaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Kiedy zrazy się zrumienią, wlej szklankę białego wina, odparuj i duś 30 minut.
W tym samym czasie posiekaj cebulę, i zacznij szklić wraz z posiekanym czosnkiem. Dodaj wypłukaną kaszę. Wlej 2 i 1/2 szklanki wody i gotuj 20 minut.
Orzechy posiekaj i zrumień na suchej patelni wraz pestkami słonecznika. Odstaw.
Umyj pieczarki. I na dobrze rozgrzanej patelni obsmaż na złoto z ząbkiem czosnku.
Kiedy kasza się ugotuje, wsyp orzechy i pestki słonecznika. Dodaj łyżkę masła i wymieszaj.
Danie wyłóż na talerze posypując natką i polewając sosem spod duszonych zrazów.
Zrazy cielęce z kremową kaszą pęczak i grzybami duszone w białym winie – dodatkowe informacje
Danie skropić można sokiem z cytryny i posypać starą jej skórką