Złociste ptysie z bitą śmietaną
Złociste ptysie z bitą śmietaną to przepis dla miłośników słodkości, który z pewnością zasługuje na swoje miejsce na stole podczas jakiegokolwiek wydarzenia. Klasyczne ptysie, znane również jako wietrzniki, są delikatnym, puszystym deserem o zdecydowanie francuskim akcencie. Podstawą są lekkie i chrupiące ptysie, które po upieczeniu stają się puste w środku – idealne do napełnienia obłędną bitą śmietaną. Możliwości jest wiele, ale my będziemy się trzymać tradycyjnej receptury z bezkonkurencyjnie aksamitną bitą śmietaną. To prawdziwa uczta dla podniebienia, dlatego zapraszamy do tworzenia własnych, magicznych ptysiów z bitą śmietaną!
admin
Składniki:
- 125 g masła
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 3 większe lub 4 mniejsze jajka
- 800g śmietany kremówki
- 5-6 łyżek cukru pudru
- aromat cytrynowy
- cukier puder do oprószenia
- ewentualnie śmietan-fix
Złociste ptysie z bitą śmietaną – jak zrobić?
- Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Całość zagotowujemy. Do wrzącego wywaru wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Chwilkę gotujemy aż masa zacznie odchodzić od ścianek i będzie gładka.
- Masę studzimy. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy ją, powinniśmy uzyskać kremową konsystencję.
- Masę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy szprycą okrągłe kształty. Zachowujemy spore odstępy, bo ptysie znacznie urosną. Pieczemy je około 20-25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu kroimy je pół.
- Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i aromat. Śmietanę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i nakładamy na połówkę ptysia porcję kremu, ptysia przykrywamy pozostałą połówką. Ptysie oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Złociste ptysie z bitą śmietaną – dodatkowe informacje
1)Do śmietany można dodać śmietan-fix.
2)Ptysie najlepiej wypełnić kremem tuż przed podaniem, aby ciasto nie zmiękło.
3)Ptysie przechowujemy w lodówce.
4)Z podanych proporcji wyszło mi 18 średnich ptysiów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Złociste udka kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie
Następny przepis: ZŁOCISTY SOS CURRY