Złociste ptysie z bitą śmietaną

Złociste ptysie z bitą śmietaną

Złociste ptysie z bitą śmietaną to przepis dla miłośników słodkości, który z pewnością zasługuje na swoje miejsce na stole podczas jakiegokolwiek wydarzenia. Klasyczne ptysie, znane również jako wietrzniki, są delikatnym, puszystym deserem o zdecydowanie francuskim akcencie. Podstawą są lekkie i chrupiące ptysie, które po upieczeniu stają się puste w środku – idealne do napełnienia obłędną bitą śmietaną. Możliwości jest wiele, ale my będziemy się trzymać tradycyjnej receptury z bezkonkurencyjnie aksamitną bitą śmietaną. To prawdziwa uczta dla podniebienia, dlatego zapraszamy do tworzenia własnych, magicznych ptysiów z bitą śmietaną!

Składniki:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 3 większe lub 4 mniejsze jajka
  • 800g śmietany kremówki
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • aromat cytrynowy
  • cukier puder do oprószenia
  • ewentualnie śmietan-fix

Złociste ptysie z bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Całość zagotowujemy. Do wrzącego wywaru wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Chwilkę gotujemy aż masa zacznie odchodzić od ścianek i będzie gładka.
  2. Masę studzimy. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy ją, powinniśmy uzyskać kremową konsystencję.
  3. Masę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy szprycą okrągłe kształty. Zachowujemy spore odstępy, bo ptysie znacznie urosną. Pieczemy je około 20-25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu kroimy je pół.
  4. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i aromat. Śmietanę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i nakładamy na połówkę ptysia porcję kremu, ptysia przykrywamy pozostałą połówką. Ptysie oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Złociste ptysie z bitą śmietaną – dodatkowe informacje

1)Do śmietany można dodać śmietan-fix.

2)Ptysie najlepiej wypełnić kremem tuż przed podaniem, aby ciasto nie zmiękło.

3)Ptysie przechowujemy w lodówce.

4)Z podanych proporcji wyszło mi 18 średnich ptysiów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Złociste udka kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie
Następny przepis: ZŁOCISTY SOS CURRY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode