Ziemniaki z gzikiem

Ziemniaki z gzikiem

Ziemniaki z gzikiem to danie prosto od serca regionu Wielkopolski, które zdobyło popularność na całym świecie. To sycące, comfort food, które idealnie sprawdzi się jako obiad, jak i propozycja na kolację. Jego główne składniki to ziemniaki i charakterystyczny dla tej części Polski gzik. Sprawność wykonania przepisu i prostota składników sprawia, że jest to danie, które można zaserwować zarówno na codzienny obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Spróbuj znaleźć idealny dla siebie przepis na ziemniaki z gzikiem i odkryj smak Wielkopolski w swoim domu.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 50 dekagramów tłustego twarogu
  • 3 cebule
  • 35 dekagramów śmietany 18-procentowej
  • pieprz
  • sól

Ziemniaki z gzikiem – jak zrobić?

  1. Ziemniaki myjemy i w mundurkach gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy.
  2. Przygotowujemy gzik: twaróg rozgniatamy widelcem. Cebule obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z serem, śmietaną, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Ziemniaki z gzikiem – dodatkowe informacje

Świetnym dodatkiem do ziemniaków z gzikiem są zielenina (koperek, szczypiorek) i schłodzona maślanka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ziemniaki z sosem cebulowym
Następny przepis: Ziemniaki w andrucie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode