Ziemniaki z gzikiem
Ziemniaki z gzikiem to danie prosto od serca regionu Wielkopolski, które zdobyło popularność na całym świecie. To sycące, comfort food, które idealnie sprawdzi się jako obiad, jak i propozycja na kolację. Jego główne składniki to ziemniaki i charakterystyczny dla tej części Polski gzik. Sprawność wykonania przepisu i prostota składników sprawia, że jest to danie, które można zaserwować zarówno na codzienny obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Spróbuj znaleźć idealny dla siebie przepis na ziemniaki z gzikiem i odkryj smak Wielkopolski w swoim domu.
admin
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 50 dekagramów tłustego twarogu
- 3 cebule
- 35 dekagramów śmietany 18-procentowej
- pieprz
- sól
Ziemniaki z gzikiem – jak zrobić?
- Ziemniaki myjemy i w mundurkach gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy.
- Przygotowujemy gzik: twaróg rozgniatamy widelcem. Cebule obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z serem, śmietaną, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ziemniaki z gzikiem – dodatkowe informacje
Świetnym dodatkiem do ziemniaków z gzikiem są zielenina (koperek, szczypiorek) i schłodzona maślanka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ziemniaki z sosem cebulowym
Następny przepis: Ziemniaki w andrucie