ZIEMNIAKI FASZEROWANE PIECZARKAMI ZAPIEKANE Z SEREM
Potrawa o nazwie „Ziemniaki faszerowane pieczarkami zapiekane z serem” to idealny wybór na obiad, który jest nie tylko smaczny, ale także sycący i prozdrowotny. To połączenie ziemniaków, pieczarek i sera tworzy doskonałe danie, które jest niezwykle uniwersalne – można je podać zarówno na codzienny obiad, jak i na uroczysty stół. Możliwości są nieograniczone! Tutaj zaprezentujemy ci prostą, a jednocześnie spektakularną wersję tego przepisu, która z pewnością zaskoczy twoich gości, a zarazem pozwoli ci cieszyć się prawdziwymi, domowymi smakami. Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem to po prostu istny festiwal smaków!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 30 dkg pieczarek
- 15 dkg boczku
- 2 ząbki czosnku
- 20 dkg startego sera żółtego
- cebula
- łyżka masła
- śmietana 18%
- sól, pieprz
Ziemniaki faszerowane pieczarkami zapiekane z serem – jak zrobić?
- Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie (do miękkości), przekrawam na pół.
Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, podsmażam na maśle, dobrze doprawiam solą i pieprzem.
Boczek i cebulę kroję w małą kostkę, podsmażam, następnie mieszam ze śmietaną i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połowę sera. Podgrzewam do momentu, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.
Z ziemniaków wydrążam miąższ, zostawiając około 5 mm brzegi.
1/3 miąższu mieszam z pieczarkami.
Ziemniaki napełniam farszem, polewam sosem oraz posypuję serem.
Zapiekam 5 minut w 200 stopniach.
Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem, ziemniaki nadziewane pieczarkami, ziemniaki faszerowane pieczarkami.
ZIEMNIAKI FASZEROWANE PIECZARKAMI ZAPIEKANE Z SEREM – dodatkowe informacje
Ilość śmietany zależy od indywidualnego smaku, należy próbować potrawy w trakcie jej dodawania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ziemniaki Gratin
Następny przepis: ziemniaki faszerowane boczkiem i żółtym serem