Ziemniaczane łódeczki z piekarnika z sosem czosnkowo-koperkowym
Doświadczenie gotowania to coś więcej niż tylko łączenie składników. To również odkrywanie nowych smaków i eksperymentowanie z nimi, a także powrót do starych ulubieńców. Przepis na łódeczki z ziemniaków z piekarnika z łagodnym i aromatycznym sosem czosnkowo-koperkowym, to propozycja, która łączy w sobie te dwa aspekty. To ciekawa wersja popularnej potrawy, gdzie ziemniaki łódeczki, przygotowane w piekarniku, stanowią prawdziwy smakowy festiwal. Łódeczki są chrupiące z zewnątrz, ale soczyste i miękkie w środku. Sos to kompozycja czosnku i kopru, którą pokochacie za wyrazisty smak, który podbije wasze podniebienie.
admin
Składniki:
- 5-6 ziemniaków
- ulubione przyprawy do ziemniaków: tymianem, papryką słodką, rozmarynem lub inne zioła
- oliwa z oliwek/olej
- sól i pieprz
- Sos:
- 200 g jogurtu typu greckiego
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- świeży koperek/ewentualnie suszony
Ziemniaczane łódeczki z piekarnika z sosem czosnkowo-koperkowym – jak zrobić?
- Ziemniaki myjemy i wkładamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy przez ok. 10 min. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy z wody i odstawiamy na chwilę. Piekarnik ustawiamy na funkcję z termoobiegiem na temp. 190°.
- Blachę smarujemy niewielką ilością oliwy/oleju. Lekko przestudzone ziemniaki kroimy wzdłuż na ósemki i układamy na blaszce skórką do dołu. Skrapiamy oliwą, posypujemy wybranymi przyprawami i pieczemy ok. 15 min.
- W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, odrobiną posiekanego koperku lub niewielką ilością suszonego koperku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
xxxx – dodatkowe informacje
Ziemniaczane łódeczki z piekarnika z sosem czosnkowo-koperkowym
Ziemniaczki podajemy z sosem bezpośrednio po upieczeniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ziemniaczane różyczki
Następny przepis: Ziemniaczane kluseczki z brokułem