Zielone risotto z gorgonzolą

Zielone risotto z gorgonzolą

Zielone risotto z gorgonzolą to wyjątkowe połączenie smaków, idealne dla tych, którzy szukają czegoś, co ożywi ich kulinarną rutynę. Łączy w sobie orzeźwiające nuty zieleni z wyrazistym, aczkolwiek delikatnie słodkim smakiem gorgonzoli. Te dwie koncepcyjne przeciwności wspaniale łączą się, tworząc niepowtarzalne doznanie dla podniebienia. Najlepszą gorgonzolę do przygotowania tej potrawy można znaleźć w Biedronce – zachwyca swoją jakością i intensywnym aromatem. Jeśli więc masz ochotę na coś innego, proponujemy wypróbować to zielone risotto z gorgonzolą.

Składniki:

  • Składniki na 4-5 osób. Jeśli chcecie mniejszą porcję, dodajcie każdy składnik o połowę mniej:
  • 400 g ryżu arborio
  • 2 pory (zielone części)
  • 10 pieczarek
  • 250 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 cebule dymki
  • 4 łyżki masła
  • 200 g sera gorgonzola (dobry jest z biedronki)
  • 1 – 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek rosołowych)
  • pęczek natki pietruszki
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • sól
  • pół łyżeczki kurkumy dla koloru (ja o niej zapomniałam 🙂 )

Zielone risotto z gorgonzolą – jak zrobić?

  1. W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną dymkę, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tą powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy.
  2. Pod koniec gotowania dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze przez chwilę by groszek się rozmroził. Groszek nie musi być miękki. Następnie dodajemy Gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być kremowy, lekko kleisty ale nie rozgotowany i musi wchłonąć bulion. Gdy ryż jest gotowy na patelni podsmażamy pokrojone pieczarki oraz pokrojony w paseczki por. Następnie dodajemy do ryżu.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem. Uwaga na sól, ponieważ rosół jest także słony. Można dodać odrobinę kurkumy dla lepszego koloru ale ja o nim zapomniałam 🙂 Całość gotowałam niecałe 30 minut. Jeśli zrobimy mniejszą porcję np. ze 100 g ryżem to samo gotowanie ryżu zajmie Wam około 15 minut.

Obrazek przedstawiający zielone risotto z gorgonzolą możesz znaleźć tutaj: [LINK]

Słowa kluczowe: gorgonzola biedronka

Zielone risotto z gorgonzolą – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś z Was chciałby jakiś dodatek mięsa, polecam chorizo, szynkę parmeńską albo zwykłe salami. Podsmażyć i hop do ryżu 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zielony biszkopt z kremem
Następny przepis: Zielone puree ziemniaczane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode