Zielony biszkopt z kremem

Zielony biszkopt z kremem

Zapraszamy do wypróbowania niecodziennego przepisu na zielony biszkopt z kremem. To starannie skomponowane danie to harmonia smaku i estetyki. Jego niesamowity kolor zaskoczy i zachwyci Twoich gości, czyniąc to ciasto absolutnym hitem każdej domowej imprezy. Niezwykły odcień biszkoptu zdobywa się dzięki dodatkowi zielonego barwnika spożywczego, który nie wpływa na jego smak. Nasz biszkopt, oprócz efektownego wyglądu, charakteryzuje się też lekkością i delikatnością. W zestawieniu z kremem, jest to połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zielony biszkopt z kremem – zaskakujące danie na każdą okazję!

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 2 szklanki cukru
  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka mąki ziemniaczanej
  • Zielony barwnik spożywczy
  • Masa:
  • Pół kilo sera z wiaderka
  • Pół litra śmietany kremówki
  • 3 śmietan duży
  • 2 cytrynowe galaretki
  • Pół szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo
  • 2 mleczne czekolady
  1. Zielony biszkopt z kremem – jak zrobić?

  2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka oraz obie mąki. Na końcu dodajemy barwnik. Pieczemy w piekarniku w około 45 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części.
  3. Masa: kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixami. Dodajemy rozpuszczone w szklance wody galaretki. Na końcu dodajemy ser. Tężejącą masą przekładamy biszkopt. Wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Zielony biszkopt z kremem – dodatkowe informacje

Ciasto najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zielony kalafior romanesco
Następny przepis: Zielone risotto z gorgonzolą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode