Zielone puree ziemniaczane

Zielone puree ziemniaczane

Zielone puree ziemniaczane to wyjątkowa odmiana tradycyjnego dania, które z pewnością przyciągnie uwagę na każdym stole. To pomysłowe, kreatywne i zdrowe urozmaicenie zwykłego puree, które zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wyrazista barwa to meritum dodatku świeżych ziół, które nie tylko dodają potrawie pięknego koloru, ale również intensywnego aromatu oraz świeżości. Ziemniaki puree jak zrobić to pytanie, na które odpowiadamy w tym przepisie. Przygotujcie się na kulinarną podróż po nowych smakach i odkryjcie, jak zrobić puree ziemniaczane z niecodziennym twistem.

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków (po obraniu ok. 1 kg)
  • 1 duża garść natki pietruszki
  • 1 duża garść bazylii
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa

Zielone puree ziemniaczane – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj na miękko w osolonej wodzie. Zgnieć widelcem na puree. Trzymaj w cieple.
  2. Pietruszkę, bazylię i mleko wlej do kielicha blendera i zmiksuj na gładko. Powstanie zielony płyn. Dodaj go do puree, dodaj też masło, gałkę muszkatołową i porządnie wymieszaj. Serwuj na ciepło.

Zielone puree ziemniaczane – dodatkowe informacje

Gdybyście nie zjedli całego puree ziemniaczanego, to polecamy wykorzystać je do zrobienia zielonych knedli. Przepis na te knedle znajdziecie na stronie www.przyslijprzepis.pl.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zielone risotto z gorgonzolą
Następny przepis: Zielone pierogi szpinakowe z parmezanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode