Zielone puree ziemniaczane
Zielone puree ziemniaczane to wyjątkowa odmiana tradycyjnego dania, które z pewnością przyciągnie uwagę na każdym stole. To pomysłowe, kreatywne i zdrowe urozmaicenie zwykłego puree, które zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wyrazista barwa to meritum dodatku świeżych ziół, które nie tylko dodają potrawie pięknego koloru, ale również intensywnego aromatu oraz świeżości. Ziemniaki puree jak zrobić to pytanie, na które odpowiadamy w tym przepisie. Przygotujcie się na kulinarną podróż po nowych smakach i odkryjcie, jak zrobić puree ziemniaczane z niecodziennym twistem.
admin
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków (po obraniu ok. 1 kg)
- 1 duża garść natki pietruszki
- 1 duża garść bazylii
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- sól
- świeżo mielona gałka muszkatołowa
Zielone puree ziemniaczane – jak zrobić?
- Ziemniaki obierz, ugotuj na miękko w osolonej wodzie. Zgnieć widelcem na puree. Trzymaj w cieple.
- Pietruszkę, bazylię i mleko wlej do kielicha blendera i zmiksuj na gładko. Powstanie zielony płyn. Dodaj go do puree, dodaj też masło, gałkę muszkatołową i porządnie wymieszaj. Serwuj na ciepło.
Zielone puree ziemniaczane – dodatkowe informacje
Gdybyście nie zjedli całego puree ziemniaczanego, to polecamy wykorzystać je do zrobienia zielonych knedli. Przepis na te knedle znajdziecie na stronie www.przyslijprzepis.pl.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zielone risotto z gorgonzolą
Następny przepis: Zielone pierogi szpinakowe z parmezanem