Zielone pierogi szpinakowe z parmezanem

Zielone pierogi szpinakowe z parmezanem

Zielone pierogi szpinakowe z parmezanem to apetyczna wariacja na temat tradycyjnej polskiej potrawy. W ich przypadku nie tylko farsz, ale i samo ciasto są nietuzinkowe, ponieważ zdecydowaliśmy się na barwne, szpinakowe ciasto na pierogi. To zielone ciasto na pierogi dodaje potrawie dodatkowej wyrazistości i czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną dla oka, a połączenie intensywnego smaku szpinaku z delikatnym parmezanem tworzy niepowtarzalny duet smaków. Idealna propozycja dla tych, którzy chcą odkrywać nowe oblicza tradycyjnej kuchni polskiej i równocześnie lubią zdrowe, kolorowe jedzenie. Szpinakowe pierogi z parmezanem to prawdziwe odkrycie dla kubków smakowych.

Składniki:

  • 350g mąki pszennej typ 550
  • 200ml zielonego wrzątku (sok spod szpinaku po odciśnięciu z gorącą wodą)
  • 30g rozpuszczonego masła
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonej kolendry opcjonalnie
  • Farsz:
  • 3-4 ząbki czosnku
  • jedna duża cebula
  • 500g szpinaku
  • sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
  • 100ml śmietanku 30%
  • ser feta 60g

Zielone pierogi szpinakowe z parmezanem – jak zrobić?

  1. 1.
    Przygotowanie ciasta:
    Mąkę przesiać , dodać sól i czosnek,kolendrę. Szpinak rozmrażany w miseczce dokładnie odcisnąć z soku, który następnie przecedzamy przez sitko. Przelewamy sok do rondelka i rozcięczamy wodą aby uzyskać sumę 200ml zielonego roztworu. Zagotować. Masło rozpuścić w zielonym wrzątku.
    Całość przelewamy do mąki z przyprawami i zagniatamy elastyczne ciasto. Na początku trzeba ciasto mieszać łyżką ponieważ jest bardzo gorące! Ciasto odkładamy do wystudzenia, a następnie podsypując delikatnie mąką wałkujemy placek z którego wycinamy dowolnej wielkości krążki.
  2. 2.
    Przygotowanie farszu:
    czosnek z cebulką zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony szpinak,śmietankę i smażyć dopóki całość mocno nie zgęstnieje. Farsz wystudzić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wmieszać pokruszony ser feta.
    Nakładamy zimny farsz i lepimy pierożki.
    Gotujemy we wrzątku do wypłynięcia.
    Podajemy oprószone parmezanem lub z sosem czosnkowym.

Zielone pierogi szpinakowe z parmezanem – dodatkowe informacje

Przepis wegetariański, bez użycia jajek. Ciasto szpinakowe na pierogi, zielone ciasto na pierogi, szpinakowe pierogi, pierogi szpinakowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zielone placki z cukinii i szpinaku
Następny przepis: Zielone ogórki faszerowane twarożkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode