Zielone kopytka ze szpinakiem i jarmużem
Zielone kopytka ze szpinakiem i jarmużem to doskonały pomysł na zdrowy, sycący posiłek. Ich niepowtarzalna, intensywna barwa zachęca do sięgnięcia po danie, które jest nie tylko atrakcyjne wizualnie, ale i niezwykle smaczne. Szpinak oraz jarmuż, które stanowią podstawę kopytek, są źródłem wielu cennych witamin. Unikalny smak tej potrawy, połączony z licznymi korzyściami zdrowotnymi tych warzyw, czyni z zielonych kopytek idealne danie dla osób szukających zdrowych i smakowitych posiłków. Ten przepis z pewnością docenią zarówno dorośli, jak i dzieci – stanie się atrakcyjnym elementem rodzinnego menu.
admin
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków (obranych)
- 2 garście szpinaku baby
- 1 duży liść jarmużu (bez łodygi)
- 200 gram mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól do smaku
Zielone kopytka ze szpinakiem i jarmużem – jak zrobić?
- Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, delikatnie studzimy i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Jajko miksujemy ze świeżym szpinakiem i jarmużem do momentu powstania jednolitej, intensywnie zielonej masy.
- Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, dodajemy zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Następnie dodajemy zieloną masę, delikatnie solimy i wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto.
- Ciasto nie wyrabiamy zbyt długo, ponieważ może zrobić się mokre i klejące, co utrudni formowanie kopytek i wymusi dosypanie większej ilości mąki. Pamiętajmy, że im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze i miękkie.
- Wyrobione ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 – 4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
Życzę smacznego! 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
– Kopytka zielone z dodatkiem szpinaku i jarmużu są pysznym daniem, które możemy przygotować na drugi dzień. Aby uniknąć ich sklejenia, polejmy je odrobiną oleju lub stopionego masła.
– Jeśli chcemy zamrozić gotowane kopytka, powinniśmy najpierw ułożyć je na deseczce w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą. Następnie możemy je przenieść do zamrażalnika, a gdy już będą zamrożone, przekładamy je do woreczka.
– Warto wiedzieć, że surowe ciasto ziemniaczane na kopytka również możemy zamrozić, i to nawet na 2-3 miesiące.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zielone ogórki faszerowane twarożkiem
Następny przepis: Zielona soczewica z warzywami