Zielona babka wielkanocna

Zielona babka wielkanocna

Zielona babka wielkanocna to innowacyjny przepis na tradycyjny, świąteczny element polskiej kuchni. Zmiana koloru na zielony sprawia, że ta wielkanocna potrawa staje się nie tyle odświętna, co wręcz bajkowa. Pomysł na zielone urozmaicenie smakuje tak samo dobrze jak klasyczna babka, a efekt estetyczny niejednokrotnie może zaskoczyć. Sprytne połączenie składników dostarcza nie tylko przyjemności z jedzenia, ale także z zachwyty nad oryginalnością. Wielkanoc z tą babką stanie się świętem pełnym kulinarnych doznań. Przepis na zieloną babkę wielkanocną jest łatwy do przygotowania, zdrowy i pyszny.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 60 g świeżych liści szpinaku
  • 300 g mąki pszennej
  • 125 ml oleju rzepakowego lub oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soku z cytryny + opcjonalnie skórka
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • sok z cytryny

Zielona babka wielkanocna – jak zrobić?

  1. 1.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół. Liście szpinaku, sok z cytryny i olej umieszczamy w siekaczu i miksujemy około 1 minuty. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, gęstą masę. Dodajemy do niej zmiksowany szpinak i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Krótko mieszamy, tylko do dokładnego połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez około 40 – 45 minut do suchego patyczka. Studzimy. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny – cytrynowym lukrem polewamy ciasto. Opcjonalnie dekorujemy czekoladowymi jajeczkami. Smacznego!

Zielona babka wielkanocna – dodatkowe informacje

Ciasto można upiec w keksówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zielona soczewica z warzywami
Następny przepis: Zielona kawa z miodowo cytrusową nutką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode