żeberka z dzika w sosie
Jeśli jesteś miłośnikiem dziczyzny, ten przepis na żeberka z dzika w sosie to prawdziwa gratka dla ciebie. Idealne na rodzinne uroczystości lub imprezy w gronie przyjaciół, te wspaniale aromatyczne żeberka stanowią doskonałe połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z nutą nowoczesności. Wykorzystanie dziczyzny dodaje potrawie niepowtarzalnego, dzikiego smaku, który jest idealnie zbalansowany przez słodko-pikantny sos. Z pewnością zrekompensuje ci czas i wysiłek włożone w jej przygotowanie. Przekonaj się o tym sam, próbując naszego przepisu na żeberka z dzika w sosie.
admin
Składniki:
- 1 kg dziczyzny z żeberek
- Na marynatę:
- 0,5 l wody
- 4 łyżki białego octu
- 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki soli
- po 10 ziaren ziela angielskiego i jałowca
- 10 liści laurowych
- 2 cebule pokrojone w plastry
- sól
- pieprz
- Dodatkowo:
- przyprawa do dziczyzny
- łyżka mąki
Żeberka z dzika w sosie – jak zrobić?
- Dobę wcześniej przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki poza octem zagotowujemy, po przestudzeniu dodajemy ocet. Do zalewy wkładamy żeberka.
- Po upływie doby wyjmujemy żeberka z zalewy, posypujemy przyprawą do dziczyzny, wkładamy do rękawa do pieczenia razem z odcedzonymi z zalewy przyprawami cebulą i czosnkiem i pieczemy około 2h w 180 stopniach.
- Sos który powstał z pieczenia żeberek, zagotowujemy i zagęszczamy łyżką mąki wymieszaną z odrobiną wody, doprawiamy solą i pieprzem.
- Żeberka wkładamy do sosu, zagotowujemy.
Całość podajemy z kopytkami lub kluskami śląskimi.
żeberka z dzika w sosie – dodatkowe informacje
Przy przygotowaniu dziczyzny potrzebna jest duża ilość przypraw aby pozbyć się specyficznego zapachu mięsa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: żeberka z dzika w miodzie
Następny przepis: Żeberka z cebulką