żeberka z dzika w sosie

żeberka z dzika w sosie

Jeśli jesteś miłośnikiem dziczyzny, ten przepis na żeberka z dzika w sosie to prawdziwa gratka dla ciebie. Idealne na rodzinne uroczystości lub imprezy w gronie przyjaciół, te wspaniale aromatyczne żeberka stanowią doskonałe połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z nutą nowoczesności. Wykorzystanie dziczyzny dodaje potrawie niepowtarzalnego, dzikiego smaku, który jest idealnie zbalansowany przez słodko-pikantny sos. Z pewnością zrekompensuje ci czas i wysiłek włożone w jej przygotowanie. Przekonaj się o tym sam, próbując naszego przepisu na żeberka z dzika w sosie.

Składniki:

  • 1 kg dziczyzny z żeberek
  • Na marynatę:
  • 0,5 l wody
  • 4 łyżki białego octu
  • 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki soli
  • po 10 ziaren ziela angielskiego i jałowca
  • 10 liści laurowych
  • 2 cebule pokrojone w plastry
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • przyprawa do dziczyzny
  • łyżka mąki

Żeberka z dzika w sosie – jak zrobić?

  1. Dobę wcześniej przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki poza octem zagotowujemy, po przestudzeniu dodajemy ocet. Do zalewy wkładamy żeberka.
  2. Po upływie doby wyjmujemy żeberka z zalewy, posypujemy przyprawą do dziczyzny, wkładamy do rękawa do pieczenia razem z odcedzonymi z zalewy przyprawami cebulą i czosnkiem i pieczemy około 2h w 180 stopniach.
  3. Sos który powstał z pieczenia żeberek, zagotowujemy i zagęszczamy łyżką mąki wymieszaną z odrobiną wody, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Żeberka wkładamy do sosu, zagotowujemy.

Całość podajemy z kopytkami lub kluskami śląskimi.

żeberka z dzika w sosie – dodatkowe informacje

Przy przygotowaniu dziczyzny potrzebna jest duża ilość przypraw aby pozbyć się specyficznego zapachu mięsa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: żeberka z dzika w miodzie
Następny przepis: Żeberka z cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode