Żeberka w miodowej marynacie z kapustą

Żeberka w miodowej marynacie z kapustą

Już sam tytuł naszego dzisiejszego przepisu – Żeberka w miodowej marynacie z kapustą – brzmi intrygująco. Jest to wyjątkowe danie, które z powodzeniem można podać na specjalne okazje. Składniki, z jakich będziecie korzystać, to oczywiście żeberka, miód i kapusta kiszona. To właśnie dzięki kapuście danie nawiązuje do tradycyjnej polskiej kuchni, a dodatek miodu i specjalnej marynaty wprowadza do niego niecodzienną, egzotyczną nutę. Żeberka w miodzie i kapuście kiszonej to propozycja dla wszystkich, którzy cenią połączenie słodkiego i kwasnego smaku w jednym daniu.

Składniki:

  • ok 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych
  • Marynata:
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • po 1 łyżeczce: papryka słodka (lub pół na pół z ostrą), sól morska, majeranek, kminek mielony
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg kapusty świeżej (ugotowanej, odciśnietej i wystudzonej)
  • 1 duża marchewka
  • 2-3 cebule
  • 20 dag pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • majeranek, kminek, koperek suszony, sól, pieprz
  • olej
  • opcjonalnie woda

Żeberka w miodowej marynacie z kapustą – jak zrobić?

  1. Żeberka umyć i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać. Żeberka dokładnie wymieszać z marynatą. Odstawić najlepiej na całą no do lodówki.
  2. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wlewać na patelnie żeberka wraz z całą marynatą. Smażyć ok 5 minut, następnie je wyjąć. Na pozostałej marynacie podsmażyć pokrojoną cebulę oraz pokrojone pieczarki. Następnie do cebuli dodać kapustę kiszoną, świeżą oraz obraną startą na tarce marchewkę. Całość dokładnie wymieszać, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić do smaku. Kapustę przełożyć do większego naczynia ( np dusznica, bądź wysoka patelnia, naczynie żaroodporne). Do kapusty dodać podsmażone wcześniej żeberka i przemieszać. Dusić pod przykryciem ok 1- 1,5 godziny, od czasu do czasu przemieszać. W razie potrzemy w trakcie duszenia można podlać niedużą ilością wody. Żeberka można także w naczyniu żaroodpornym włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 1 -15 godziny. Podawać z ziemniakami. Smacznego:)

Żeberka w miodowej marynacie z kapustą – dodatkowe informacje

Dusimy/pieczemy żeberka w miodzie i kapuście kiszonej, aż mięso będzie ładnie odchodzić od kości. Można wykorzystać tylko kapustę kiszoną (wówczas większą ilość).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żeberka w miodzie
Następny przepis: Żeberka po tajsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode