Żeberka w białej marynacie

Żeberka w białej marynacie

Żeberka w białej marynacie to wyjątkowo aromatyczna potrawa, która swoim smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To wyśmienite danie, które jest doskonałym połączeniem wieprzowych żeber, marynowanych w specjalnej białej marynacie. Ten przepis czerpie z najlepszych tradycji kuchni domowej, dodając do nich nieco innowacyjności. Dzięki temu, że żebra są wcześniej moczone w marynacie, nabierają niepowtarzalnego smaku i delikatności. Marynata, składająca się z wyselekcjonowanych przypraw i składników sprawia, że mięso staje się soczyste i pełne smaku. Przygotowanie tego dania jest prawdziwą ucztą dla zmysłów.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz do smaku

Żeberka w białej marynacie – jak zrobić?

  1. 1.
    Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić solą i pieprzem.
    Żeberka pokroić na porcje z 1 kością, posypać solą i pieprzem.
    Włożyć żeberka do marynaty pokrywając je całe i odłożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.
    Przed pieczeniem włożyć żeberka z marynatą do worka foliowego i szczelnie zamknąć.
    Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st.C, po czym żeberka wyjąć z worka, ułożyć w naczyniu do zapiekania i piec jeszcze przez 20 minut.

Żeberka w białej marynacie – dodatkowe informacje

Przypieczenie na końcu daje ładny kolor i chrupiącą skórkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żeberka w miodzie
Następny przepis: Żeberka po tajsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode