Żeberka w białej marynacie
Żeberka w białej marynacie to wyjątkowo aromatyczna potrawa, która swoim smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To wyśmienite danie, które jest doskonałym połączeniem wieprzowych żeber, marynowanych w specjalnej białej marynacie. Ten przepis czerpie z najlepszych tradycji kuchni domowej, dodając do nich nieco innowacyjności. Dzięki temu, że żebra są wcześniej moczone w marynacie, nabierają niepowtarzalnego smaku i delikatności. Marynata, składająca się z wyselekcjonowanych przypraw i składników sprawia, że mięso staje się soczyste i pełne smaku. Przygotowanie tego dania jest prawdziwą ucztą dla zmysłów.
admin
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz do smaku
Żeberka w białej marynacie – jak zrobić?
-
1.
Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić solą i pieprzem.
Żeberka pokroić na porcje z 1 kością, posypać solą i pieprzem.
Włożyć żeberka do marynaty pokrywając je całe i odłożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.
Przed pieczeniem włożyć żeberka z marynatą do worka foliowego i szczelnie zamknąć.
Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st.C, po czym żeberka wyjąć z worka, ułożyć w naczyniu do zapiekania i piec jeszcze przez 20 minut.
Żeberka w białej marynacie – dodatkowe informacje
Przypieczenie na końcu daje ładny kolor i chrupiącą skórkę.