Żeberka po tajsku
Tajlandia to nie tylko zjawiskowe krajobrazy, ale także kusząca, pełna zapachów i smaków kuchnia. Jeśli chcesz poczuć na języku oryginalne azjatyckie nuty, ten przepis Ci w tym pomoże. Żeberka po tajsku to propozycja dla miłośników ostrych, pikantnych dań, które rozgrzewają od środka. Ten egzotyczny przepis łączy w sobie nuty słodkie, kwaśne i pikantne, co jest charakterystyczne dla kuchni seczuańskiej. Interesująca propozycja na rodzinny obiad lub imprezę ze znajomymi. Podane z ryżem lub azjatyckimi kluskami, stworzą unikalne danie na Twoim stole.
admin
Składniki:
- 1,5 kg żeber wieprzowych
- 6 ząbków czosnku
- 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki keczupu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru pudru
- kawałek imbiru (ok. 4 cm)
- sól
- pieprz
Żeberka po tajsku – jak zrobić?
- Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem.
- Sporządzić marynatę: Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać w miseczce z sosem sojowym, keczupem, olejem i cukrem pudrem.
- Żeberka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać marynatą, wymieszać, przykryć naczynie pokrywką i wstawić na 2 h do lodówki (najlepiej na 12 h).
- Żeberka piec ok. 1,5 h w temp. 180ºC.
- Po upieczeniu podawać np. z ziemniakami polewając powstałym sosem pieczeniowym.
XXXX – Dodatkowe informacje
Gdyby okazało się, że sosu wyszło za mało, należy zlać sos pieczeniowy do rondelka, podlać bulionem, zagęścić niewielką ilością mąki i doprawić (solą, pieprzem i sosem sojowym).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Żeberka w białej marynacie
Następny przepis: Żeberka po amerykańsku