Żeberka po chińsku

Żeberka po chińsku

Żeberka pieczone po chińsku to aromatyczne, a zarazem pikantne danie, które przeniesie wasze kubki smakowe prosto na ulice Pekinu. To przysmak, którego nie sposób zapomnieć. Combining tradycyjnych składników kuchni chińskiej z świeżymi, lokalnymi produktami, stworzycie danie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Ta wyjątkowa kompozycja smaków sprawia, że jest to więcej niż tylko prosta potrawa. To prawdziwa uczta dla ciała i duszy, a także doskonały sposób na poznawanie orientalnej kuchni bez wychodzenia z domu. Jeśli jesteś fanem azjatyckiej kuchni, to przepis na żeberka po chińsku jest dla ciebie idealny!

Składniki:

  • kilogram żeber wieprzowych
  • pół szklanki pędów bambusa
  • marchewka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek ostrej papryczki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawa 5 smaków lub:
  • łyżeczka pieprzu czarnego
  • łyżeczka kminku
  • kilka goździków
  • kawałek anyżu
  • łyżeczka cynamonu

Żeberka po chińsku – jak zrobić?

  1. Żeberka posypujemy zmielonymi przyprawami i polewamy sosem sojowym. Wkładamy do torebki do pieczenia, dodajemy marchew pokrojoną w słupki, cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek i papryczkę i zamykamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i pieczemy 3 godziny.

Żeberka po chińsku – dodatkowe informacje

Pieczenie w folii to dobry sposób na przygotowanie soczystych i smacznych dań bez dodatku tłuszczu. Również zaletą tej metody jest to, że nie trzeba stać przy garach i pilnować obiadu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żeberka po tajsku
Następny przepis: Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode