Żeberka po chińsku
Żeberka pieczone po chińsku to aromatyczne, a zarazem pikantne danie, które przeniesie wasze kubki smakowe prosto na ulice Pekinu. To przysmak, którego nie sposób zapomnieć. Combining tradycyjnych składników kuchni chińskiej z świeżymi, lokalnymi produktami, stworzycie danie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Ta wyjątkowa kompozycja smaków sprawia, że jest to więcej niż tylko prosta potrawa. To prawdziwa uczta dla ciała i duszy, a także doskonały sposób na poznawanie orientalnej kuchni bez wychodzenia z domu. Jeśli jesteś fanem azjatyckiej kuchni, to przepis na żeberka po chińsku jest dla ciebie idealny!
admin
Składniki:
- kilogram żeber wieprzowych
- pół szklanki pędów bambusa
- marchewka
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- kawałek ostrej papryczki
- 2 łyżki sosu sojowego
- przyprawa 5 smaków lub:
- łyżeczka pieprzu czarnego
- łyżeczka kminku
- kilka goździków
- kawałek anyżu
- łyżeczka cynamonu
Żeberka po chińsku – jak zrobić?
- Żeberka posypujemy zmielonymi przyprawami i polewamy sosem sojowym. Wkładamy do torebki do pieczenia, dodajemy marchew pokrojoną w słupki, cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek i papryczkę i zamykamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i pieczemy 3 godziny.
Żeberka po chińsku – dodatkowe informacje
Pieczenie w folii to dobry sposób na przygotowanie soczystych i smacznych dań bez dodatku tłuszczu. Również zaletą tej metody jest to, że nie trzeba stać przy garach i pilnować obiadu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Żeberka po tajsku
Następny przepis: Żeberka pieczone w kiszonej kapuście