Żeberka miodowo-piwne
Zachwyć swoich gości unikalnym smakiem żeberek miodowo-piwych. Ta obłędna kompozycja smaków to połączenie szlachetnej słodyczy miodu z wyrazistym charakterem piwa. Żeberka marynowane w piwie nabywają niepowtarzalnego aromatu, a pieczone w miodzie stają się kruche i aksamitne. Ta propozycja to perfekcyjne danie na weekendowe spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Kuszący zapach oraz wyśmienity wygląd żeberek miodowo-piwych sprawią, że niemożliwe stanie się oprzeć się tym smakowitym kęsom mięsa. To danie z pewnością zachwyci miłośników mięsnych przysmaków i góralskich specjałów.
admin
Składniki:
- 1 kilogram żeberek
- 2 cebule
- 1/2 szklanki piwa
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chilli
Żeberka miodowo-piwne – jak zrobić?
- Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (około 2 kostki) a cebulę kroimy w piórka.
- Do piwa dodajemy miód, olej, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Żeberka mieszamy z cebulą i zalewamy marynatą. Wstawiamy na całą noc do lodówki, a jak nie to chociaż na 3-4 godziny.
- Po tym czasie żeberka podsmażamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego na przemian z cebulą.
- Mięso zalewamy marynatą i resztą tłuszczu ze smażenia i pieczemy (w przykrytym naczyniu żaroodpornym) przez godzinę w 180°C. Zdejmujemy nakrycie i ponownie pieczemy jeszcze 30 minut, aby żeberka się przyrumieniły.
Żeberka miodowo-piwne – dodatkowe informacje
Ja do żeberek daję kilka pałek z kurczaka, ponieważ mój synek je uwielbia. Układam je wtedy na żeberkach, ponieważ one szybciej się pieką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Żeberka pieczone w kiszonej kapuście
Następny przepis: Żeberka gotowane i smażone