Żeberka miodowo-piwne

Żeberka miodowo-piwne

Zachwyć swoich gości unikalnym smakiem żeberek miodowo-piwych. Ta obłędna kompozycja smaków to połączenie szlachetnej słodyczy miodu z wyrazistym charakterem piwa. Żeberka marynowane w piwie nabywają niepowtarzalnego aromatu, a pieczone w miodzie stają się kruche i aksamitne. Ta propozycja to perfekcyjne danie na weekendowe spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Kuszący zapach oraz wyśmienity wygląd żeberek miodowo-piwych sprawią, że niemożliwe stanie się oprzeć się tym smakowitym kęsom mięsa. To danie z pewnością zachwyci miłośników mięsnych przysmaków i góralskich specjałów.

Składniki:

  • 1 kilogram żeberek
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki piwa
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chilli

Żeberka miodowo-piwne – jak zrobić?

  1. Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (około 2 kostki) a cebulę kroimy w piórka.
  2. Do piwa dodajemy miód, olej, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Żeberka mieszamy z cebulą i zalewamy marynatą. Wstawiamy na całą noc do lodówki, a jak nie to chociaż na 3-4 godziny.
  3. Po tym czasie żeberka podsmażamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego na przemian z cebulą.
  4. Mięso zalewamy marynatą i resztą tłuszczu ze smażenia i pieczemy (w przykrytym naczyniu żaroodpornym) przez godzinę w 180°C. Zdejmujemy nakrycie i ponownie pieczemy jeszcze 30 minut, aby żeberka się przyrumieniły.

Żeberka miodowo-piwne – dodatkowe informacje

Ja do żeberek daję kilka pałek z kurczaka, ponieważ mój synek je uwielbia. Układam je wtedy na żeberkach, ponieważ one szybciej się pieką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żeberka pieczone w kiszonej kapuście
Następny przepis: Żeberka gotowane i smażone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode