Żeberka duszone w kapuście
Tradycyjne, domowe danie kuchni polskiej – żeberka duszone w kapuście. Pomysł na rodzinny obiad, który zaspokoi apetyty nawet najbardziej wymagających smakoszy. Właśnie takie są żeberka w kapuście białej. To danie, które łączy w sobie wyrazisty smak mięsa z delikatną słodyczą kapusty. Duszone żeberka są niezwykle soczyste i aromatyczne, a kapusta dzięki długiemu gotowaniu z mięsem staje się prawdziwą kompozycją smaków. Idealna propozycja na zimowe dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i sycącego. Bez wątpienia to potrawa, na której widok zawsze rośnie apetyt.
admin
Składniki:
-
1 kilogram żeberek wieprzowych,
1 główka kapusty białej,
sól,
pieprz,
cukier,
smalec do smażenia,
majeranek,
3 szklanki wody,
2-3 łyżki mąki
Żeberka duszone w kapuście – jak zrobić?
-
1.
Żeberka kroimy na paski. Oprószamy je solą i pieprzem. Rozgrzewamy smalec i obsmażamy żeberka na złoto z obu stron. -
2.
Żeberka wykładamy do miski, w której znajduje się majeranek i dokładnie je obtaczamy. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i drobno ją szatkujemy. -
3.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kapustę i żeberka tak, aby żeberka były zakryte kapustą. Wlewamy też kilka łyżek tłuszczu powstałego ze smażenia żeberek. Dusimy całość bez przykrycia około 2 godzin co jakiś czas mieszając (do miękkości mięsa, żeberka powinny łatwo odchodzić od kości) -
4.
W międzyczasie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podajemy gorące np.z ziemniakami lub pieczywem. Życzę smacznego 🙂
Żeberka duszone w kapuście – dodatkowe informacje
Uwaga: 1) Gdyby woda za szybko wyparowała to dodajemy jej jeszcze. 2) Danie można zagęścić mąką zrumienioną na suchej patelni i zmieszaną z odrobiną wody. 3) Do kapusty można dodać także 2-3 winne jabłka. Należy je dodać pokrojone na ćwiartki około 15-20 minut przed końcem duszenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Żeberka duszone tradycyjne
Następny przepis: Zdrowy tort urodzinowy - bez cukru, glutenu i nabiału