Zdrowe racuszki
Oto przepis na zdrowe racuszki. Te małe, smażone ciasteczka są nie tylko delikatne i puszyste, ale także pełne wartości odżywczych, dzięki czemu stanowią doskonałe danie na śniadanie lub jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. W przeciwieństwie do tradycyjnych racuszków, nasza wersja jest bardziej zbalansowana pod względem żywieniowym, nie zawiera nadmiaru cukru i tłuszczu. Te zdrowe racuszki są równie smaczne, jak ich mniej zdrowe odpowiedniki, a przy tym nie powodują poczucia ciężkości po zjedzeniu. Ten przepis jest prosta droga do satysfakcjonującego, zdrowego posiłku, który pokochasz.
admin
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- 50g twarogu lub serka wiejskiego
- 2 czubate łyżki pełnoziarnistej mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Zdrowe racuszki – jak zrobić?
- Banana obieramy i kroimy. Do miski wbijamy jajko, dodajemy twaróg oraz banana i miksujemy blenderem na gładką masę.
- Nadal miksując, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia do uzyskania gęstej konsystencji.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy racuszki aż się zrumienią.
Zdrowe racuszki – dodatkowe informacje
Racuszki można smażyć również na suchej patelni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zdrowotny i wspomagający odchudzanie koktajl (banan, malina, siemię lniane)
Następny przepis: Zdrowe owsiane ciastka