Zdrowe i szybkie Ciasto Marchewkowe
Zapraszamy do odkrycia przepisu na zdrowe i szybkie ciasto marchewkowe. Wbrew powszechnemu przekonaniu, da się przygotować pyszne słodkości, które są również zdrowe i odżywcze. Nasze ciasto marchewkowe to prawdziwa bomba witamin, dzięki świeżym marchewkom, które są głównym składnikiem. Składnik ten oprócz smaku, dostarcza też dużą ilość beta-karotenu. Większość osób zastanawia się, czy ciasto marchewkowe jest zdrowe – w naszym wypadku odpowiedź brzmi: tak! Dzięki odpowiedniemu doborowi składników, możemy cieszyć się pysznym wypiekiem, nie martwiąc się o dodatkowe kalorie.
admin
Składniki:
- 1/2 kilograma surowych marchewek
- 1/2 kilograma mąki pszennej
- Niecała pół szklanki brązowego cukru
- 3 jajka (można 4)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 12 dekagramów masła lub pół szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Odrobina olejku migdałowego
- 1/2 łyżeczki soli
Zdrowe i szybkie ciasto marchewkowe – jak zrobić?
- 1. Marchewkę obracamy i trzemy na tarce o małych oczkach, a następnie odstawiamy na bok. Masło ubijamy z cukrem, dodając po jednym jajku mikserem.
- 2. Stopniowo do masy jajecznej dodajemy mąkę, marchewkę, a następnie kakao, cynamon, proszek, olejek migdałowy i sól. Mieszamy na jednolitą masę mikserem.
- 3. Formy na keksówki smarujemy masłem i do tak przygotowanych przenosimy masę marchewkową.
- 4. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę lub do momentu, gdy patyczek wyjmowany z ciasta będzie suchy. Wyjmujemy, studzimy i podajemy… Smacznego!
Słowa kluczowe: ciasto marchewkowe, zdrowe
Porady – Dodatkowe informacje
Przepis który podałam jest na wykonanie 2 keksówek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zdrowe kruche ciasteczka z musli idealne dla dzieci.
Następny przepis: Zdrowe gofry razowe