Zdrowe ciasteczka z masła orzechowego i mąki kokosowej
Zdrowe ciasteczka z masła orzechowego i mąki kokosowej to pyszne i proste w przygotowaniu przekąski. Ich głównymi składnikami są mąka kokosowa i masło orzechowe, które nadają im niezwykle przyjemnego, delikatnie słodkiego smaku i kremowej konsystencji. Te wspaniałe ciasteczka to idealne rozwiązanie dla osób, które pragną zaspokoić ochotę na coś słodkiego, nie rezygnując z dobrodziejstw zdrowej diety. Ciastka z mąki kokosowej stanowią doskonałe połączenie nuty kokosa z wyrazistym smakiem masła orzechowego. Pachnące, chrupiące i pełne smaku – idealne na podwieczorek czy przekąskę w ciągu dnia.
admin
Składniki:
- (około 13 sztuk)
- 100g mąki kokosowej
- 150g masła orzechowego
- 50g masła/margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu (*)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
Zdrowe ciasteczka z masła orzechowego i mąki kokosowej – jak zrobić?
- Masło orzechowe, masło/margarynę oraz jajka dokładnie zmiksować, a następnie kolejno połączyć z miodem, sodą i mąką kokosową. Kiedy masa będzie gęsta to zamiast miksera należy użyć dłoni. Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę delikatnie spłaszczyć, a następnie przełożyć na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
Zdrowe ciasteczka z masła orzechowego i mąki kokosowej – dodatkowe informacje
(*) Można użyć dowolnego słodzidła i jego ilość dostosować do własnych upodobań. Ciasteczka z podaną ilością miodu nie są zbyt słodkie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zdrowe ciasto na pizzę z cukinii
Następny przepis: zdrowe, bardzo orzechowe kulki bez pieczenia