Zdrowa Pomidorowa

Zdrowa Pomidorowa

Czy zastanawialiście się kiedyś, czy zupa pomidorowa jest zdrowa? Odpowiedź brzmi – tak, szczególnie jeśli przygotowana jest według naszego przepisu na zdrową zupę pomidorową! Pochłaniające aromaty świeżych pomidorów, połączone z odrobiną bazylii i czosnku mogą tworzyć prawdziwy kulinarny raj. To nie tylko smaczne, ale także niskokaloryczne, pełne witamin i składników odżywczych danie. Naszą zdrową zupę pomidorową można z łatwością włączyć do zrównoważonej diety. Idealna dla miłośników zdrowej kuchni i wszystkich, którzy chcą cieszyć się soczystym smakiem pomidorów, nie martwiąc się o kalorie.

Składniki:

  • 250g makaronu świderki pełnoziarnistego
  • 2 skrzydełka lub udka
  • 400g pomidorów krojonych w puszce
  • duża marchewka
  • mała pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • pół małej cebuli
  • 3 łyżki pokrojonego w paski pora
  • jogurt naturalny
  • przyprawy: pieprz, sól, przyprawa uniwersalna, bazylia, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie

Zdrowa pomidorowa – jak zrobić?

  1. Skrzydełka ewentualnie udka zalewamy 2,5l zimnej wody. Gotujemy na wolnym ogniu z zielem angielskim pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym.
  2. Na gazie przypalamy pół cebuli. Do wywaru dodajemy cebulę, pora oraz pokrojoną marchew, pietruszkę, selera i czosnek (kostka, paski, plasterki lub kawałki według uznania). Gdy warzywa będą miękkie, wrzucamy pomidory z puszki, natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość gotujemy około 5 minut na malutkim ogniu.
  3. Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
  4. Podając zupę na talerzu, dodajemy łyżeczkę jogurtu do smaku.

Zdrowa Pomidorowa – dodatkowe informacje

Zupę można podawać również z ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zdrowa sałatka z kurczakiem i grzankami czosnkowymi
Następny przepis: Zdrowa, pieczona ciecierzyca, czyli coś do chrupania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode