Zdrowa Pomidorowa
Czy zastanawialiście się kiedyś, czy zupa pomidorowa jest zdrowa? Odpowiedź brzmi – tak, szczególnie jeśli przygotowana jest według naszego przepisu na zdrową zupę pomidorową! Pochłaniające aromaty świeżych pomidorów, połączone z odrobiną bazylii i czosnku mogą tworzyć prawdziwy kulinarny raj. To nie tylko smaczne, ale także niskokaloryczne, pełne witamin i składników odżywczych danie. Naszą zdrową zupę pomidorową można z łatwością włączyć do zrównoważonej diety. Idealna dla miłośników zdrowej kuchni i wszystkich, którzy chcą cieszyć się soczystym smakiem pomidorów, nie martwiąc się o kalorie.
admin
Składniki:
- 250g makaronu świderki pełnoziarnistego
- 2 skrzydełka lub udka
- 400g pomidorów krojonych w puszce
- duża marchewka
- mała pietruszka
- 1/4 selera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ząbek czosnku
- pół małej cebuli
- 3 łyżki pokrojonego w paski pora
- jogurt naturalny
- przyprawy: pieprz, sól, przyprawa uniwersalna, bazylia, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie
Zdrowa pomidorowa – jak zrobić?
- Skrzydełka ewentualnie udka zalewamy 2,5l zimnej wody. Gotujemy na wolnym ogniu z zielem angielskim pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym.
- Na gazie przypalamy pół cebuli. Do wywaru dodajemy cebulę, pora oraz pokrojoną marchew, pietruszkę, selera i czosnek (kostka, paski, plasterki lub kawałki według uznania). Gdy warzywa będą miękkie, wrzucamy pomidory z puszki, natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość gotujemy około 5 minut na malutkim ogniu.
- Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
- Podając zupę na talerzu, dodajemy łyżeczkę jogurtu do smaku.
Zdrowa Pomidorowa – dodatkowe informacje
Zupę można podawać również z ryżem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zdrowa sałatka z kurczakiem i grzankami czosnkowymi
Następny przepis: Zdrowa, pieczona ciecierzyca, czyli coś do chrupania