ZBUNTOWANY ANIOŁ
Odkryj wyjątkowy smak prerogatyw naszego przepisu – Zbuntowanego Anioła. Ten przepis to kwintesencja niezwykłych połączeń, które nadadzą Twoim codziennym posiłkom niepowtarzalny smak. Idealny zarówno na szybki obiad, elegancką kolację, jak i na specjalne okazje. Zbuntowany Anioł to przepis, który wprowadzi wyjątkową innowację do Twojej kuchni, niezależnie od Twojego doświadczenia kulinarycznego. Odkryj tajemnicę, która kryje się za tym niezwykłym daniem i zasmakuj w czymś całkiem nowym. Zbuntowany Anioł to nie tylko danie, to niezapomniane doświadczenie kulinarne.
admin
Składniki:
- 4 galaretki (u mnie brzoskwiniowe)
- biszkopty okrągłe nasączone w naparze z kawie
- 4 wafle
- ok.500ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki zielone (agrestowa)
Zbuntowany anioł – jak zrobić?
- Przygotowanie zaczynamy od rozpuszczenia galaretek we wrzątku: galaretki brzoskwiniowe dzielimy na 2 porcje i każdą porcję rozpuszczamy oddzielnie w 2 szklankach gorącej wody, zielone galaretki rozpuszczamy razem również w 2 szklankach wrzątku.
- Okrągłe biszkopciki nasączamy w naparze z kawy (3 łyżeczki kawy zalewamy pół szklanki wrzątku i dodajemy cukier wg gustu), następnie w ostudzonym naparze maczamy lekko biszkopciki (uwaga, żeby nie zmiękły całkiem).
- Układanie warstw rozpoczynamy od wyłożenia 1 jednego wafla na dno, następnie wykładamy nasączone biszkopciki.
- Zalewamy pierwszą porcję bardzo tężejącej galaretki, a na to kładziemy drugi wafel.
- Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy zielone galaretki.
- Gotową masę wykładamy na drugi wafel i przykrywamy trzecim.
- Na trzecim wafel kładziemy drugą warstwę nasączonych biszkoptów i zalewamy drugą porcją galaretki brzoskwiniowej.
- Na koniec przykrywamy waflem, lekko dociskając.
- Deser obciążamy i wkładamy do lodówki.
Smacznego!
ZBUNTOWANY ANIOŁ – dodatkowe informacje
Śmietana przed ubiciem powinna być mocno schłodzona. Biszkopciki będą się lepiej trzymały wafla, gdy posmarujemy je od spodu tężejącą galaretką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zdrowa kanapka lodowa
Następny przepis: zawijany pieczony boczek