Zawijaski z kutią

Zawijaski z kutią

Zawijaski z kutią to jedno z tych dań, które udowadniają, że tradycyjne potrawy można podać w nowoczesny sposób. Ta modyfikacja tradycyjnej kutii, popularnego bożonarodzeniowego deseru z krajów wschodnich, to połączenie słodkiego makaronu z delikatnym nadzieniem. To idealna propozycja na świąteczny deser lub podwieczorek. Białe makułony w subtelny sposób przełamują intensywność smaku kutii. Ta wersja przepisu jest jeszcze prostsza i szybsza do przygotowania, dzięki użyciu gotowej kutii w puszce. Delikatne zawijaski zachwycą nie tylko miłośników tradycyjnej kutii, ale także tych, którzy szukają oryginalnych wariacji na temat tradycyjnych potraw.

Składniki:

  • 1 szklanka kuti (sparzony i zmielony mak)
  • bakalie: rodzynki, figi, daktyle, morele, miód, orzechy włoskie, pszenica gotowana
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka miodu

Zawijaski z kutią – jak zrobić?

  1. 1.

    Piekarnik nagrzać do 220 stopni.

  2. 2.

    Na płacie ciasta rozsmarować kutię, zrolować jak roladę i kroić 3 cm-e plastry. Zawijaski wkładać do papierowych foremek babeczkowych.

  3. 3.

    Ułożyć na blaszce i piec ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia posmarować każdego makowego zawijaska miksturą, przygotowaną z soku z pomarańczy i miodu wcześniej wymieszaną. Piec jeszcze chwilkę.

Słowa kluczowe: kutia w puszce

xxxx – dodatkowe informacje

zamiast kutii, można użyć gotowej masy makowej


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zdrowa kanapka lodowa
Następny przepis: zawijany pieczony boczek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode