Zawijaski z kutią
Zawijaski z kutią to jedno z tych dań, które udowadniają, że tradycyjne potrawy można podać w nowoczesny sposób. Ta modyfikacja tradycyjnej kutii, popularnego bożonarodzeniowego deseru z krajów wschodnich, to połączenie słodkiego makaronu z delikatnym nadzieniem. To idealna propozycja na świąteczny deser lub podwieczorek. Białe makułony w subtelny sposób przełamują intensywność smaku kutii. Ta wersja przepisu jest jeszcze prostsza i szybsza do przygotowania, dzięki użyciu gotowej kutii w puszce. Delikatne zawijaski zachwycą nie tylko miłośników tradycyjnej kutii, ale także tych, którzy szukają oryginalnych wariacji na temat tradycyjnych potraw.
admin
Składniki:
- 1 szklanka kuti (sparzony i zmielony mak)
- bakalie: rodzynki, figi, daktyle, morele, miód, orzechy włoskie, pszenica gotowana
- opakowanie ciasta francuskiego
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżka miodu
Zawijaski z kutią – jak zrobić?
-
1.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
-
2.
Na płacie ciasta rozsmarować kutię, zrolować jak roladę i kroić 3 cm-e plastry. Zawijaski wkładać do papierowych foremek babeczkowych.
-
3.
Ułożyć na blaszce i piec ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia posmarować każdego makowego zawijaska miksturą, przygotowaną z soku z pomarańczy i miodu wcześniej wymieszaną. Piec jeszcze chwilkę.
Słowa kluczowe: kutia w puszce
xxxx – dodatkowe informacje
zamiast kutii, można użyć gotowej masy makowej
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zdrowa kanapka lodowa
Następny przepis: zawijany pieczony boczek