zawijany pieczony boczek

zawijany pieczony boczek

Zakręć się wokół smaku wspaniałego boczku zawijanego pieczonego. To nie jest Twoja zwykła pieczona wieprzowina – jest to polski przysmak, który zawsze robi furorę. Boczek jest starannie zawijany, nadziewany najsmaczniejszymi składnikami, a następnie pieczony do złoto-brązowej kuszącej słodyczy. To danie nie tylko ładnie prezentuje się na talerzu, ale także dostarcza bogatych smaków, które zaspokoją nawet najbardziej wybredne podniebienia. Zadowolą się nim miłośnicy mięsa oraz wielbiciele tradycyjnej kuchni. Totu przepis na zawijany pieczony boczek, który sprawi, że twoje posiłki staną się wyjątkowym doświadczeniem.

Składniki:

  • 1 kilogram surowego boczku
  • olej
  • przyprawa uniwersalna
  • pieprz czarny
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek

Zawijany pieczony boczek – jak zrobić?

  1. Marynowanie:
    Usuwamy skórę z boczku, mięso nacieramy wszystkimi przyprawami, wyciskamy czosnek, układamy na boczku ziele angielskie i liście laurowe, owijamy w folię aluminiową i chowamy do lodówki na 18 h.
    Przed pieczeniem:
    Wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy ziele i liście (czosnek może zostać). Zawijamy mocno boczek w rulon, obwijamy sznurkiem, ja użyłam nić nylonową. Do 1/4 szklanki oleju dodajemy również przyprawę uniwersalną, oraz paprykę słodką i ostrą – według uznania. Wkładamy do brytfanki mięso i polewamy marynatą.
    Pieczenie:
    Wstawiamy boczek do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 60 min. Co jakiś czas polewamy całą marynatą boczek w piekarniku. Po upieczeniu nakłuwamy wykałaczką, jeżeli wypłynie jasny sos – znakiem tego, że pieknie się upiekł, jeżeli krew – musimy jeszcze podpiec. Po wystudzeniu usuwamy sznurek. Smacznego.

porady – dodatkowe informacje

Zawijany pieczony boczek – soczysty boczek:) Uwielbiam go piec! Najlepiej smakuje na drugi dzień z chlebem i musztardą:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zawijaski z kutią
Następny przepis: zawijaniec z kakao

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode