Zawijaniec drożdżowy z nutella
Zapraszamy do przygotowania kuszącego zawijanca drożdżowego z nutellą. To doskonały wybór na słodki poczęstunek czy smakowity deser. Nasz przepis na zawijaniec z nutellą to prawdziwa gratka dla wielbicieli słodkości. Wyrób drożdżowy przepełniony jest nie tylko aromatem, ale też cremową nutellą, która podczas pieczenia delikatnie się rozpływa, nadając ciastu wyjątkowego charakteru. Niezwykły zawijaniec potrafi zauroczyć każdego estetę, tworząc na talerzu prawdziwy „kwiatek z nutellą”. Tak smaczne połączenie gwarantuje niepowtarzalne smaki, które z pewnością będą w sam raz dla cukierniczych maniaków.
admin
Składniki:
- 400 g mąki
- 2 jajka
- 2 cukry waniliowe
- 50 g cukru
- 175 ml mleka
- 50 g roztopionego masła
- 25 g drożdży świeżych lub jedne suszone
- Nutella
- orzechy
Zawijaniec drożdżowy z Nutellą – jak zrobić?
- Z drożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn, następnie dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na placki. Ułożyć na spodzie od tortownicy naprzemiennie smarując Nutellą i posypując orzechami. W środku położyć miseczkę i przeciąć od brzegu do środka, tworząc tzw. „promyki”. Następnie brać po dwa paski i obracać dwa razy w przeciwną stronę, a następnie złączyć. Postępować tak z każdymi dwoma paskami. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Piec w temperaturze 175 stopni przez 25 minut.
Smacznego!
Słowa kluczowe: zawijaniec z Nutellą, kwiatek z Nutellą
Zawijaniec drożdżowy z nutella – dodatkowe informacje
Można wieniec posmarować mlekiem lub jajkiem przed pieczeniem. Ewentualne pytania co do wywijania lub w innej sprawie pisać w komentarzach. Chętnie pomogę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zawijaniec drożdżowy z kakao
Następny przepis: ZASMAŻKA - III stopnie - rodzaje