Zawijaniec drożdżowy z kakao
Zasłuż sobie na słodkie chwile radości i zadowolenia, przygotowując pyszny drożdżowy zawijaniec z kakao. Ten tradycyjny wypiek, uzyskujący swoją unikalną formę poprzez różne techniki zawijania ciasta, jest prawdziwym symbolem domowej sztuki kulinarnej. Zawijaniec z kakao to doskonała propozycja na weekendowy deser lub jako smakołyk do popołudniowej kawy. To połączenie puszystego ciasta drożdżowego inspirowanego babką drożdżową, z intensywnie czekoladowym nadzieniem z kakao, to prawdziwie królewski deser. Każdy kęs jest niczym objawienie, mocno czekoladowe, wilgotne i idealnie słodkie. Bez względu na okazję, ten przepis na zawijaniec z kakao zadowoli wszystkie podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 40g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy (= 2 łyżeczki)
- 2 jajka
- 250ml mleka
- 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny (tłuszcz rozpuścić)
- Nadzienie:
- Wersja z dużą ilością kakao:
- 240g słodkiego kakao typu Nesquik
- 150g zimnego masła
- Dodatkowo:
- 1 żółtko
Zawijaniec drożdżowy z kakao – jak zrobić?
- Sposób przygotowania:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć go na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wielkości około 50x 40cm. Ciasto posypać kakao (pozostawiając spore odstępy od brzegów). Na kakao położyć wiórki z masła.
Ciasto zwinąć w roladę, dobrze sklejając boki i złączenie. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając ją w podkowę i złączeniem do dołu. Górę i boki ciasta posmarować rozbitym żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 35min. w temperaturze 180°C.
Zawijaniec drożdżowy z kakao – dodatkowe informacje
Uwaga: Zamiast słodkiego kakao można użyć zwykłe, tylko należy wtedy posypać jeszcze kakao cukrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: zawijaniec z kakao
Następny przepis: zawijaniec z ciasta francuskiego