Zapiekany ser camembert w cieście
Przepis ten to połączenie delikatnej francuskiej klasyki – sera camembert z kulinarnym sztuczkiem polegającym na zapieczeniu go w cieście. Wyjątkowy smak i specyficzna tekstura zapiekanego camemberta zaskakuje i zachwyca. Środek jest kremowy i lekko roztopiony, podczas gdy zewnętrzna warstwa cieszy swoją chrupkością. To doskonały wybór na romantyczną kolację we dwoje, snack na wieczorne spotkania z przyjaciółmi czy elegancką przystawkę na rodzinne uroczystości. Ser camembert zapiekany w cieście francuskim to danie, które zawsze zachwyca podniebienie i dodaje wykwintności każdej chwili. Bez wątpienia to prawdziwa uczta dla smakoszy.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 200 ml mleka
- 180 ml wody
- 600 g mąki
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 80 g kiełbasy/szynka
- Dodatkowo:
- jajko
- 120-200 g sera camembert
- olej
- ząbek czosnku
- papryka
- mak
- sezam
Zapiekany ser camembert w cieście – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól, cukier, drożdże i wymieszaj. W środku zrób wgłębienie i nalej ciepłe mleko z wodą. Zamieść ciasto. Na koniec dodaj do ciasta olej i pokrojoną drobniutko kiełbasę lub szynkę. Wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie odstawać od rąk i miski. Gotowe ciasto posyp trochę mąką i nakryj ręcznikiem. Odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. Podziel ciasto na 1/3 i 2/3 części.
- 2/3 podziel na 4 równe części i 1/3 podziel również na 4 równe części.
- Na początku rozwałkuj części wydzielone z 2/3 ciasta do rozmiaru talerza.
- Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułóż je jedno na drugie.
- Następnie za pomocą noża do pizzy podziel na 8 części nie przecinając do końca brzegów.
- Zakręć trójkąty i wywróć (jak na zdjęciu).
- Rozwałkuj części z 1/3 ciasta i wyłóż na środek przygotowanego wcześniej ciasta na blasze. Za pomocą noża do pizzy ponownie wytnij 8 trójkącików.
- Zakręć trójkąty i wywróć (jak na zdjęciu).
- Pozostałe ciasto wyłóż na środek, a na niego ser camembert. Odstaw aby ciasto urosło.
- Posmaruj całość ubitym jajkiem. Posyp makiem i sezamem. Na wierzch sera wyłóż drobno pokrojony czosnek i paprykę. Piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Porady – Zapiekany ser camembert w cieście – dodatkowe informacje
Jedz kawałkami maczając w roztopionym serze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekany ser camembert
Następny przepis: Zapiekany ryż z jabłkami z polewą jogurtową