Zapiekany pęczak na słodko
Przyszedł czas na wyjątkowe danie, które zachwyci każdego wielbiciela słodkości. Zapiekany pęczak na słodko, to aromatyczna i pełna smaku propozycja, która wprowadzi do Twojego menu niezwykłą różnorodność. Większość z nas kojarzy kaszę pęczak najczęściej z zupami czy gulaszami, tymczasem jest to składnik, który doskonale sprawdzi się również w słodkich wypiekach. Przygotowany z odrobiną fantazji, stanie się prawdziwym bohaterem niejednego deseru. Ta unikalna kompozycja smaków, z dodatkami, które możesz dobrać według własnego uznania, stanie się prawdziwą gratką dla całej rodziny i alternatywą dla codziennych słodkości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g kaszy gryczanej
- 2 opakowania twarogu wiejskiego 5% tłuszczu (2 x 200g)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 400 g drobnych owoców świeżych lub z kompotu (np. jeżyny)
- masło do formy
Zapiekany pęczak na słodko – jak zrobić?
- Pęczak ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, osączyć i wystudzić. Przełożyć do miski. Dodać serek wiejski, cukier, wiórki kokosowe, wbić jajka.
- Całość wymieszać.
- Formę do zapiekania natłuścić masłem. Spód wyłożyć 1/2 przygotowanej masy. Wierzch przykryć połową owoców.
- Następnie nałożyć pozostałą część masy.
- Jako ostatnią warstwę wyłożyć owoce. Zapiekać 30 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.
xxxx – dodatkowe informacje
Cukier dodany do masy można zastąpić miodem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekany Por
Następny przepis: Zapiekany kogel - mogel z owocami