Zapiekany pęczak na słodko

Zapiekany pęczak na słodko

Przyszedł czas na wyjątkowe danie, które zachwyci każdego wielbiciela słodkości. Zapiekany pęczak na słodko, to aromatyczna i pełna smaku propozycja, która wprowadzi do Twojego menu niezwykłą różnorodność. Większość z nas kojarzy kaszę pęczak najczęściej z zupami czy gulaszami, tymczasem jest to składnik, który doskonale sprawdzi się również w słodkich wypiekach. Przygotowany z odrobiną fantazji, stanie się prawdziwym bohaterem niejednego deseru. Ta unikalna kompozycja smaków, z dodatkami, które możesz dobrać według własnego uznania, stanie się prawdziwą gratką dla całej rodziny i alternatywą dla codziennych słodkości.

Składniki:

  • 250 g kaszy gryczanej
  • 2 opakowania twarogu wiejskiego 5% tłuszczu (2 x 200g)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 400 g drobnych owoców świeżych lub z kompotu (np. jeżyny)
  • masło do formy

Zapiekany pęczak na słodko – jak zrobić?

  1. Pęczak ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, osączyć i wystudzić. Przełożyć do miski. Dodać serek wiejski, cukier, wiórki kokosowe, wbić jajka.
  2. Całość wymieszać.
  3. Formę do zapiekania natłuścić masłem. Spód wyłożyć 1/2 przygotowanej masy. Wierzch przykryć połową owoców.
  4. Następnie nałożyć pozostałą część masy.
  5. Jako ostatnią warstwę wyłożyć owoce. Zapiekać 30 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.

xxxx – dodatkowe informacje

Cukier dodany do masy można zastąpić miodem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekany Por
Następny przepis: Zapiekany kogel - mogel z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode