Zapiekany kabaczek z niezwykłym nadzieniem

Zapiekany kabaczek z niezwykłym nadzieniem

Zapiekany kabaczek z niezwykłym nadzieniem to wspaniały sposób na pełne smaku danie, które można podać jako smakowite wegetariańskie danie główne. Idealny na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Ciepło zapiekanego kabaczka i bogactwo kuszących smaków nadzienia przyciąga amatorów warzyw. Ten przepis na zapieczone kabaczki łączy w sobie prostotę pieczenia kabaczka z intensywnym smakiem niezwykłego nadzienia. To danie jest dowodem na to, że kabaczek pieczony w piekarniku jest nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim niezwykle smaczny. Wypróbuj więc ten przepis i przekonaj się, jak atrakcyjny może być kabaczek z piekarnika.

Składniki:

  • 1 duży cukinia
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża biała część pora
  • 1 niepełna puszka brzoskwiń
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła + olej do smażenia i wysmarowania blachy
  • sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka
  • 150 g startego żółtego sera

Zapiekany kabaczek z niezwykłym nadzieniem – jak zrobić?

  1. Kabaczek umyć, wydrążyć środek, posolić i odstawić.
  2. Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawami i wrzucić na gorące masło wymieszane z olejem, lekko zrumienić, dodać pokrojony w krążki por.
  3. Po chwili dodać pokrojone w kostkę połówki odsączonych brzoskwiń, lekko przesmażyć, wlać śmietanę kremówkę i dusić chwilę do jej częściowego zredukowania.

    Połówki kabaczka napełnić gotowym farszem i wstawić do gorącego piekarnika na wysmarowanej blaszce. Piec ok. 35 minut (długość pieczenia zależy od wielkości kabaczka) w temp. 180 stopni.

    Po dziesięciu minutach od włożenia do piekarnika wlać do blachy 2/3 szklanki wody.

    Pod koniec pieczenia, wyjąć blachę i posypać kabaczka tartym serem, zapiec aż do zrumienienia.

Zapiekany kabaczek z niezwykłym nadzieniem – dodatkowe informacje

Polecam podać polany sosem słodko kwaśnym, wówczas smak całej potrawy nabiera orientalnego wyrazu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekany kogel - mogel z owocami
Następny przepis: zapiekanki z pieczarkami i szynką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode