Zapiekanki z ciasta na pizzę

Zapiekanki z ciasta na pizzę

Zapiekanki z ciasta na pizzę to nieskomplikowany przepis, który świetnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu lub spotkania ze znajomymi. Ta smakowita potrawa, z delikatnym aromatem świeżo upieczonej pizzy, z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Składniki do zapiekanek można dowolnie modyfikować, a przepis na ciasto do zapiekanki jest prosty w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smaczny. Potrawa jest sycąca i perfekcyjnie komponuje się z różnymi dodatkami. Zapiekanka z ciasta na pizzę to doskonały pomysł na urozmaicenie tradycyjnego menu.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej na pizzę
  • 25 g świeżych drożdży
  • 450 ml ciepłej wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • dodatki:
  • sos pomidorowy do posmarowania
  • 0.5 kg pieczarek
  • utarty ser żółty
  • sól, pieprz
  • posiekany szczypiorek
  • ketchup
  • 2 średnie drobno pokrojone cebule
  • 3 łyżki oleju
  • papier do pieczenia

Zapiekanki z ciasta na pizzę – jak zrobić?

  1. Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Rozgrzać olej w głębokiej patelni, wrzucić cebulę do lekkiego zrumienienia a następnie pieczarki i chwilę tylko podsmażamy. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Przestygnięte doprawiamy solą i pieprzem. Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem, dodać trochę letniej wody, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na ok. 20 min do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, sól dodać olej, wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrobić dość luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 – 2 godziny. Ciasto podzielić na 8 części i zrobić z każdej części rulon a następnie rozpłaszczyć. Położyć na papier do pieczenia oprószony lekko mąką. Ciasto posmarować sosem, dać trochę utartego sera, następnie pieczarki i ponownie dodać sera. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. który wcześniej nagrzewamy do 220 stopni. Gdy spód ciasta się zarumieni a ser roztopi, zapiekanki są już gotowe. Wyjęte zapiekanki dekorujemy ketchupem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Słowa kluczowe: przepis na ciasto do zapiekanki, przepis na ciasto do zapiekanki

Zapiekanki z ciasta na pizzę – dodatkowe informacje

Z przepisu, który przedstawiam, otrzymasz 8 sztuk zapiekanek o średnicy 35 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanki z masełkiem ziołowo-czosnkowym
Następny przepis: Zapiekanki z cukinii z sosem czosnkowym + wersja dietetyczna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode